Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:22 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sanitas merge la negocieri cu primarii şi Consiliul Judeţean Medicii ar putea fi plătiţi suplimentar de administraţiile locale

ro

16 Jun, 2016 00:00 7697 Marime text
 

Nicolae Manea, preşedintele Sanitas Constanţa, confirmă faptul că medicii şi personalul medical vor putea primi stimulente financiare suplimentare, după de Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor a reuşit să modifice un act normativ care vine în sprijinul salariaţilor din Sănătate.
 
Mai exact, personalul medical şi de specialitate din spitale va putea primi bani în plus. Nu de la ministerul de resort, ci de la administraţiile publice locale. Astfel, cadrele medicale pot beneficia de o creştere a veniturilor, după promulgarea de către preşedintele României a modificării legislative aprobate la sfârşitul săptămânii trecute de Camera Deputaţilor. În calitate de for decizional, Camera a aprobat modificarea Legii 95/2006, în sensul introducerii posibilităţii ca autorităţile publice locale - consilii judeţene sau consilii locale - să acorde medicilor până la două salarii minime - 2.500 de lei lunar, în baza hotărârilor de CL sau CJ, în afara salariului obţinut în cadrul unităţii medicale.
 
La articolul 193 al Legii 95/2006, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6)1, cu următorul cuprins: „(6)1 Ministerul Sănătăţii, ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie pot acorda personalului medical şi de specialitate stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe ţară a căror finanţare este asigurată din veniturile proprii ale acestora, în limita bugetului aprobat“, iar art. 199, alin. (2) al modificării legislative prevede: „Autorităţile administraţiei publice locale pot acorda personalului medical şi de specialitate din spitalele publice din reţeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe ţară, în baza hotărârii autorităţilor deliberative ale autorităţilor administraţiei publice locale, în limita bugetului aprobat“.


 
Nicolae Manea
spune că, în termen de 30 de zile, după ce vor apărea şi normele de aplicare a normativului, în fiecare judeţ, reprezentanţii Sanitas vor merge la negocieri cu fiecare autoritate locală în parte, în localităţile unde există unităţi medicale.
 

„Vom negocia la sânge cu fiecare administraţie locală în parte, pentru că această ordonanţă nu face decât să ne ajute să ne ţinem medicii acasă“, a precizat reprezentantul Sanitas. Mai mult, acesta spune că, la nivel naţional, conducerea Sindicatului Sanitas a cerut chiar ieri o întrevedere cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu premierul Dacian Cioloş, deoarece, chiar şi în această formă, actul normativ nu este pe deplin mulţumitor: „Noi cerem ca de aceste stimulente să poată beneficia şi personalul TESA, care a fost exclus din categoriile de beneficiari. Totodată, normativul nu clarifică situaţia personalului medical din asistenţa socială, care este asimilat funcţionarilor publici. Prin urmare, legea ar mai putea suferi modificări“, a subliniat Manea.


Unităţi sanitare din judeţul Constanţa:

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
Spitalul Municipal Medgidia

Spitalul Municipal Mangalia
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa
Spitalul de Pneumologie Agigea
Spitalul Orăşenesc Cernavodă
Sanatoriul Balnear Mangalia
Sanatoriul Balnear Techirghiol
Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa
Spitalul Orăşenesc Hârşova 

Spitalul de Ortopedie, Traumatologie, Recuperare Medicală Eforie Sud

Ordonanţa 20/2016 reglementează şi situaţia gărzilor medicilor

Având în vedere multitudinea de întrebări şi nelămuriri ale membrilor Sanitas referitoare la OUG nr. 20/08 iunie 2016, care modifică şi completează un alt act normativ, ce a menţinut îngheţate salariile aferente anului 2016 la nivelul aflat în plată la 31.12.2015, reprezentanţii Sanitas apreciază că OUG 20/2016 are caracter strict limitat, în timp reglând inechităţile generate în ultimii ani în grila de salarizare începând cu 1 august 2016 şi până la 31 decembrie 2016. Mai mult, noile grile de salarizare pentru întregul personal sanitar şi de asistenţă socială vor forma obiectul unei noi legi a salarizării personalului bugetar ori, după caz, al unei noi legi sectoriale de salarizare. Această lege va trebui să fie elaborată până la 1 ianuarie 2017, deoarece, începând cu această dată, nu există reglementări legale privind salarizarea.
 
„În situaţia în care salariile de bază stabilite potrivit noii grile de salarizare sunt mai mici decât cele aflate în plată la 31 iunie 2016, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016. Ordonanţa mai reglementează situaţia salariaţilor care au obţinut titlul ştiinţific de doctor după anul 2010 şi care nu beneficiază de suma compensatorie în salariul de bază.
 
O altă măsură reparatorie instituită de prezentul act normativ se referă la reglementarea situaţiei gărzilor efectuate de către personalul medical în afara normei legale de muncă şi a programului de lucru la funcţia de bază, printr-un contract individual de muncă cu timp parţial pe perioada gărzii. De prevederile Ordonanţei 20/2016 vor beneficia 163.000 de salariaţi“, se arată în comunicatul Sanitas.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii