Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:09 03 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfatul medicului Reguli de păstrare a alimentelor și a apei pe timp de caniculă

ro

03 Aug, 2024 10:01 196 Marime text
Sursa foto: Pexels





Unele alimente se pot altera, pe timp de caniculă, în numai 1-2 ore dacă nu sunt păstrate la frigider și că inclusiv apa ar trebui ferită de expunerea prelungită la soare, potrivit știripesurse.ro.

„Siguranța alimentară este esenţială pe căldură, mai degrabă în această perioadă de caniculă, în care trebuie să ştim cât de sigur este să luăm cu noi mâncare pe plajă, precum un sandviş cu șuncă sau cu brânză ori cu o roșie”, a spus medicul Anca Hâncu.

Întrebată în cât timp putem consuma mâncarea pe carte o luăm cu noi la pachet, fie că mergem pe plajă sau cu maşina, medicul a vorbit şi în cazul fructelor de regula celor două ore sau, în funcţie de temperatură, chiar o oră.

Regula OMS

„Şi Organizația Mondială a Sănătății, și Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite, ne sfătuiesc că putem mânca ceva lăsat la temperatura ambiantă, maximum două ore. Deci un sandviş n-am putea să-l ținem mai mult de două ore. Dar ei sunt și mai stricți și ne spun că dacă sunt peste 32 de grade Celsius, cum avem zilele acesta în București, timpul să fie de o singură oră”, a spus medicul.
„Trebuie să ne gândim, că dacă avem la noi un sandviș sau o piersică care își păstrează calitățile organoleptice şi ni se pare că nu are nimic şi e la fel de bun, el are, de fapt, potențialul de a fi contaminat bacterian. Și atunci ne expunem unui risc care poate să se transforme sau nu într-o infecție alimentară. În acest caz, vorbim de bacteria Clostridium, care poate duce la deces dacă nu este intervenit la timp și dacă este un organism sensibil. Mai vorbim de Salmonella, dar şi alte viroze intestinale care debutează după aceea cu febră, cu diaree și care ne strică oricum și vacanța, și zilele”, a declarat Hâncu.

Medicul  a recomandat ca pe timp de caniculă apa să fie păstrată în geantă frigorifică nu mai mult de 5-6 ore.

„În ce priveşte apa pe care o luăm la noi în zilele caniculare, e bine să încercăm să avem cu noi genți frigorifice şi să ținem apa în această geantă frigorifică. Dacă se poate, să ţinem alimentele separat de apă, tocmai pentru că la apă ne ducem mai des și deschidem mereu gențile respective. Dar și în genți frigorifice, nu putem păstra apa şi mâncarea mai mult de 5-6 ore. Deci nu putem de dimineață până seară să păstrăm aceste alimente, pentru că totuși crește temperatura, iar apa mai ales nu mai este sigură”, a precizat medicul.
 
Citește și
 Avertizare meteorologică de cod galben de caniculă! Dobrogea este vizată
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii