Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:52 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Solicitare a unei asociații privind situația pacienților cu diabet zaharat din județul Constanța

ro

25 Jul, 2024 14:02 176 Marime text


Sursa foto: Wikipedia



 
  • Asociaţia copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanța „Sweet Land” a trimis o solicitare către Spitalul Clinic Județean Constanța, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății.
 
Asociația, ca reprezentant al pacienților cu diabet zaharat din județul Constanța, aduce la cunoștință faptul că cei care aveau programare la rețete, nu au primit senzorii de monitorizare continuă a glicemiei.
 
 
„Vă aduc la cunoștință, ca reprezentant al pacienților cu diabet zaharat, copii și tineri din județul Constanța, faptul că din luna aprilie 2024 (alții din luna ianuarie 2024!!!), cei care aveau programare la rețete, NU au primit senzorii de monitorizare continuă a glicemiei.
 
Familiile din Constanța și din județul Constanta ne semnalează situația astfel:...,am o întrebare la d-voastră....ați mai primit careva senzori de la
Medtronic?....noi nu am mai primit din luna ianuarie. Ultimele consumabile le-am ridicat în luna ianuarie, transmiterul a expirat din februarie...din aprilie ne chinuim cu procurarea bandeletelor de glicemie, datorită faptului că noi apărem în sistem cu senzori din spital pe rețetă nu primim decât 100 de teste...spre exemplu eu testez copilul de 8 ori pe zi, deci acele 100 de bucăți ne ajung cam 12 ...13 zile iar pt. diferența pana la 3 luni ni le procuram fiecare din farmacii contra cost. (P.M. mama fetiței de 9 ani) Noi am primit luna asta doar o cutie, la fel din ianuarie nu primisem! (A.P.mama fetiței de 11 ani)
 
Cumpărăm teste, este foarte greu, iar glicemiile sunt foarte aiurea acum cu căldura și cu tentanțiile verii. Să nu mai vorbim de pompă pentru că ne-au
promis că o vom primi dupa 6 luni de la debut și in curând facem 3 ani...(M.S. mama fetiței de 12 ani).
 
Noi cumpărăm senzori de la început.... primim același răspuns:așteptați! (E.A.mama băiatului de 9 ani)
Noi am făcut 3 ani de la debut și nu avem nici senzori !!! ( N.M. mama băiatului de 6 ani).”, se arată în solicitare.
 
 
Conform documentului trimis, unii părinți au spus că în această perioadă, au fost chemați la spital, și din cele 3 cutii de senzori au primit câte una, stocul ajuns s-a împărțit între adulți și copii.
 
 
„Este o situație fără precedent, ca durată, de nerespectare a normelor prevăzute de Programul Național de Diabet privind sistemele de monitorizare și pompele de insulină, cu completările din ultimii ani! Este un BLOCAJ și nu înțelegem unde?”, mai adaugă solicitanții.
 
Aceștia fac apel pentru găsirea unei soluții în acest caz, fără precedent, ca durată, la autoritățile abilitate.
 
„Vă rugăm frumos să ne comunicați ce soluție există pentru deblocarea situației? Se vor da din urmă senzorii care au lipsit în aceste luni din rețete? Cum să reușim la Constanța să fie câți mai mulți pacienți monitorizati prin senzori și pompe și să nu mai ia "trenul de București", în condițiile în care suntem Centru Regional de montat aceste dispozitive moderne?” se precizează în document.
 
De asemenea, asociația solicită regăsirea tuturor dispozitivelor, a consumabilelor, în circuit deschis în farmacii, eliberate după rețeta medicului diabetolog.
 
„Solicităm regăsirea tuturor dispozitivelor, a consumabilelor, în circuit deschis în farmacii, eliberate după rețeta medicului diabetolog!
Dar, până atunci, vă reamintesc faptul că printr-un diabet bine controlat evităm complicațiile mult mai costisitoare pentru sistemul medical!”, conchid reprezentanții Asociației copiilor şi tinerilor cu diabet din judeţul Constanța „Sweet Land”.
 
 
 
Citește și
In memoriam Chemal Taner, reputat medic stomatolog și cercetător desăvârșit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii