Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:25 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știința a demonstrat că liniștea este vitală pentru creierul nostru. Ce spun studiile

ro

20 Mar, 2022 15:27 2064 Marime text
Liniște, Sursa foto: pexels Studiile au aratat ca zgomotul excesiv din jurul nostru, nu doar scade calitatea vietii si functiile cognitive, dar si reduce speranta de viata.

Daca sunteti o persoana de varsta medie, va treziti la sunetul un ceas desteptator. Alarma va trimite catre baie unde va pregatiti repede pentru ziua de munca. Daca aveti timpul necesar, mancati ceva in fuga inainte de a sari in masina sa dati drumul la muzica in timp ce stati in trafic in drum spre locul de munca.

Odata ajuns acolo e plin de oameni, clienti, colegi, masini, camioane, avioane, masini de tuns iarba, constructii, telefoane si sarcini de rezolvat in urmatoarele 8 ore.

Aceste zgomote pe care majoritatea dintre noi le experimenteaza in exces ne trimit corpul intr-o stare de stres diminuand calitatea vietii si reducand speranta de viata. Se pare ca zgomotul in exces nu este sanatos pentru oameni. Linistea, pe de alta parte, poate avea beneficii uriase, dar hai sa exploram distrugerea cauzata de zgomot inainte sa trecem la beneficiile linistii.

Inainte sa intram in cercetare, as vrea sa remarcam ca cuvantul zgomot (en. "noise") vine din latinescul noisea sau noxia care inseamna stare de rau, durere, distrugere sau ranire. Mai e vreo indoiala ca zgomotul nu este sanatos pentru noi? 

 

Studiile

Dincolo de reflectia anecdotica exista evidente stiintifice care sustin efectele negative ale zgomotului asupra sanatatii noastre.


Organizatia Mondiala a Sanatatii a examinat si cuantificat bazat pe presiunea pe sanatate a unui studiu european care a implicat 340 milioane de oameni din vestul Europei. S-a descoperit ca rezidentii au pierdut cumulativ un milion de ani din vietile lor din cauza zgomotului in fiecare an. Asta inseamna ca unul din trei oameni pierde un an intreg din viata din cauza zgomotului excesiv.

Un studiu care a fost publicat in 2011 in Psihologia Stiintifica a examinat efectele aeroportului din Munchen asupra sanatatii si cognitiei copiilor . Profesorul Gary W. Evans de la Universitatea Cornell a remarcat ca juniorii expusi la zgomot au dezvoltat un mecanism de aparare prin care sa ignore zgomotul. Acesti copii nu doar ca au ignorat zgomotul daunator dar si stimulii obisnuiti care sunt importanti pentru atentie cum ar fi vorbitul. Va mirati de ce oamenii au probleme in a fi atenti in zilele noastre? Poate pentru ca sunt expusi la prea mult zgomot si la prea multe sunete.

Acest studiu este printre cele mai edificatoare, probabil dovada cea mai definitorie ca zgomotul – chiar la niveluri la care nu produce daune auzului – cauzeaza stres si este periculos pentru oameni. – Profesor Gary Evans


Citește continuarea pe astrocafe.ro. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii