Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teste de laborator îngrijorătoare. Stafilococul hemolitic, în Spitalul CFR Constanţa! (document)

ro

02 Feb, 2017 00:00 5472 Marime text
Datele centralizate de Ministerul Sănătăţii în ultimii ani au scos la iveală o realitate incredibilă: între anii 2010 şi 2015 au fost înregistrate peste 57.000 de infecţii nosocomiale în spitalele din România! 
 
Nici unităţile din judeţul Constanţa nu stau mai bine la acest capitol. Asociaţia „Constanţa Ia Atitudine“ a solicitat câtorva spitale din Constanţa fişele de monitorizare a încărcăturii microbiene pe anul 2016. Singurii care au răspuns până acum sunt reprezentanţii Spitalului CF Constanţa, care aparţine de Ministerul Transporturilor. În cele ce urmează, vă prezentăm cele mai frecvente infecţii intraspitaliceşti descoperite în spitalul constănţean.
 
Cele mai mari probleme au fost identificate, conform probelor de laborator, la capitolul curăţenie şi igienă. Cele trei fişe de monitorizare vizează încărcătura microbiană -sterilităţi, microaerofloră şi salubrităţi. Monitorizările la nivelul Spitalului CF Constanţa s-au realizat în lunile mai şi iulie 2016.

Analizele de laborator au relevat stafilococ hemolitic în sala de pansamente - chirurgie

În fişa de monitorizare privind încărcătura microbiană - sterilităţi din luna mai 2016, s-au constatat probleme la oxigenatorul de la Medicală II, iar proba ridicată nu era sterilă. S-a recomandat asistentei-şefe să verifice modalităţile de curăţare şi dezinfecţie a oxigenatoarelor.
 
În fişa de monitorizare privind încărcătura microbiană microaerofloră, analizele efectuate au relevat prezenţa în sala de pansamente a stafilococului hemolitic. Recomandările au vizat: efectuarea corespunzătoare a curăţeniei şi a dezinfecţiei în sala de tratamente - pansamente, precum şi găsirea unei soluţii pentru servirea mesei de către personalul medical fără a tranzita sala de tratamente.
 
Fişa de monitorizare a încărcăturii microbiene privind salubritatea relevă, din luna mai, o contaminare medie a canapelelor de consultaţie, a lenjeriei de pat din mai multe saloane ale spitalului şi a pervazurilor din saloane. Recomandările au vizat efectuarea corespunzătoare a curăţeniei şi a dezinfecţiei suprafeţelor, spălarea şi dezinfecţia lenjeriei şi verificarea firmei care efectuează această operaţiune, precum şi a infirmierelor care îşi desfăşoară activitatea în compartimentele vizate.
 
Fişa de monitorizare a încărcăturii microbiene privind salubritatea relevă, din luna iulie, o contaminare severă a pavimentului din mai multe saloane, o contaminare uşoară şi medie a lenjeriilor de pat, în funcţie de salon. Într-un final, probele recoltate în vara anului trecut au fost declarate necorespunzătoare.
 
La nivel european, procentul de dobândire a infecţiilor nosocomiale de către pacienţi internaţi într-un mediu bacteriologic activ este de 51%. Aproximativ 30% dintre pacienţii internaţi într-un mediu nosocomial activ sunt afectaţi de o astfel de bacterie. Un pacient adult din 20 este afectat de infecţiile nosocomiale într-un mediu bacteriologic activ. În Europa, studiile au arătat că un pacient din 50 moare din cauza infecţiilor intraspitaliceşti.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza fişele de monitorizare şi rezultatele testelor de laborator privind încărcăturile microbiene din cadrul Spitalului CFR Constanţa, valabile pentru anul 2016.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii