Tot ce trebuie sa stii despre steatoza hepatica non-alcoolica
Tot ce trebuie sa stii despre steatoza hepatica non-alcoolica
25 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3492
Marime text
Definita drept acumularea de grasimi in exces la nivel hepatic, steatoza hepatica non-alcoolica reprezinta o adevarata problema de sanatate publica, atat la nivel mondial, cat si la noi in tara. Afecteaza o treime din populatia lumii si este cea mai frecventa forma de boala hepatica la copii, in randul carora cazurile s-a dublat in ultimii 20 de ani, conform reprezentantilor Fundatiei Americane a Ficatului.
Un ficat sanatos nu ar trebui sa contina grasimi, ins aprezenta unei cantitati mici de grasimi poate fi normala. Cu toate acestea, cand grasimile reprezinta mai mult de 5% - 10% din greutatea ficatului vorbim deja de instalarea unei afectiuni numesta ficat gras (steatoza) – adica forma cea mai usoara si mai putin periculoasa a steatozei hepatice non-alcoolice. De cealalta parte, forma mai severa a steatozei hepatice non-alcoolice este steatohepatita nonalcoolica, o afectiune serioasa care determina inflamarea ficatului si deteriorarea acestuia. Netratata, steatohepatita nonalcoolica poate conduce la ciroza hepatica si cancer hepatic.
Cauzele steatozei hepatice non-alcoolice nu sunt pe deplin cunoscute, dar un rol major in aparitia acesteia il joaca afectiuni precum obezitatea/supraponderabilitatea, diabetul zaharat de tip II sau prediabetul, un nivel crescut al grasimilor in sange (in special trigliceride) si rezistenta la insulina.
Principalii factori de risc care pot duce la aparitia ficatului gras sunt:
- Un nivel crescut al colesterolului si trigliceridelor in sange
- Obezitatea
- Sedentarismul
- Diabetul zaharat tip II
- Sindromul de apnee in somn
- Hipotiroidismul
- Sindromul metabolic
Cum recunoastem ficatul gras?
Majoritatea persoanelor cu steatoza hepatica non-alcoolica in stadii incipiente nu prezinta semne sau simptome specifice. Ocazional, pacientii pot prezenta:
- Senzatie de oboseala
- Disconfort sau dureri abdominale in special in partea dreapta a abdomenului
- Senzatie de greata ocazional
In cazurile mai severe de steatoza hepatica non-alcoolica, atunci cand deja afectiunea evolueaza in ciroza (stadiul cel mai avansat), pot aparea simptome mai severe, cum ar fi ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter), senzatie de mancarime a pielii si umflarea picioarelor, gleznelor (edem), sau a abdomenului (ascita).
De cele mai multe ori, steatoza hepatica este descoperita cu ocazia unor analize de rutina, realizate fie pentru a investiga alte probleme de sanatate, fie pentru monitorizarea periodica a starii de sanatate. Diagnosticul ficatului gras se pune in urma investigatiilor de specialitate: anamneza (discutia cu medicul specialist), alaturi de analize de sange (teste hepatice, profil lipidic s.a) si ecografie abdominala.
Tratamentul si preventia steatozei hepatice includ:
- Modificarea stilului de viata (scadere ponderala, activitate fizica)
- Tratmentul afectiunilor asociate
- Tratamentul medicamentos hepatoprotector
De obicei, planul de tratament incepe cu recomandarea de a elimina din kilogramele in exces, cu ajutorul adoptarii unei diete sanatoas si echilibrate si a exercitiilor fizice. Pierderea in greutate rezolva conditiile care contribuie la aparitia stetozei hepatice nonalcoolice, precum obezitatea si diabetul zaharat. In mod ideal, se recomanda o scadere de 10% din greutatea corporala, dar imbunatatirea factorilor de risc poate deveni evidenta si la o reducere de 3% pana la 5% din greutatea initiala.
Steatoza hepatica non-alcoolica, ca orice alta afectiune hepatica cronica, netratata, poate evolua catre afectiuni hepatice mai importante precum steatohepatita, ciroza hepatica si cancer hepatic.
(dr. Diana Cândescu, medic specialist gastroenterologie Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria)
Surse:https://www.nhs.uk/conditions/non-alcoholic-fatty-liver-disease/
https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/non-alcoholic-fatty-liver-disease/
https://gi.org/topics/fatty-liver-disease-nafld/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/diagnosis-treatment/drc-20354573
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii