Un tânăr medic radiolog vorbește despre importanța aparaturii în investigarea și diagnosticarea pacienților
Un tânăr medic radiolog vorbește despre importanța aparaturii în investigarea și diagnosticarea pacienților
14 Aug, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
15690
Marime text
Fostă elevă a Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“ și a Liceului „Mihai Eminescu“ din Constanţa, Mihaela Buzoianu a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii „Ovidius“. Începând cu anul 2012, ocupă postul de medic rezident la secţia de Radiologie şi imagistică medicală a Institutului Clinic Fundeni. În cele ce urmează, ne va vorbi despre satisfacţiile, dar şi despre sacrificiile făcute pe parcursul evoluției sale profesionale.
Medicul rezident trebuie să se informeze de statusul clinico-biologic al pacientului, respectiv de diagnosticul de trimitere şi motivele medicale care să justifice solicitarea investigaţiei, dar şi de antecedentele personale patologice ale acestuia, care ne ajută în a stabili un protocol de pregătire optim şi parametrii de achiziţie pentru obţinerea unei examinări CT impecabile, care să ne ofere informaţii radiodiagnostice certe.
Imaginile obţinute în urmă scanării computer tomografice a zonei de interes sunt examinate pe un monitor de calculator, respectiv analizate şi interpretate de către medicul rezident, sub îndrumarea medicului specialist radiolog.
La această specializare medicală m-am gândit cu puţin timp înainte de a susţine examenul de rezidenţiat, însă sunt extrem de mulţumită de opţiunea mea. Momentan, sunt încă în formare profesională dar, având şansa să lucrez cu medici extrem de bine pregătiţi, profit să acumulez maximum de cunoştinţe.
Cum decurge o zi din viaţa unui medic rezident în capitală?
În clinica noastră, medicul rezident trebuie să fie prezent la ora 8:00 pentru a-şi începe activitatea, preluând pacienţii ce vin în laboratorul nostru de radiologie şi imagistică medicală pentru diverse metode de explorare radio-imagistice solicitate de medicul curant. În ceea ce mă priveşte, actualmente, îmi desfăşor activitatea de rezidenţiat în stagiul dedicat tomografiei computerizate, iar aici, activitatea mea şi a colegilor mei se desfăşoară alături de medicii specialişti de radiologie care ne învaţă extraordinar de multe lucruri din punct de vedere imagistic, respectiv alături de asistenţii medicali, care se ocupă de pregătirea pacientului conform indicaţiilor noastre, pentru obţinerea unei examinări CT de bună calitate.Medicul rezident trebuie să se informeze de statusul clinico-biologic al pacientului, respectiv de diagnosticul de trimitere şi motivele medicale care să justifice solicitarea investigaţiei, dar şi de antecedentele personale patologice ale acestuia, care ne ajută în a stabili un protocol de pregătire optim şi parametrii de achiziţie pentru obţinerea unei examinări CT impecabile, care să ne ofere informaţii radiodiagnostice certe.
Imaginile obţinute în urmă scanării computer tomografice a zonei de interes sunt examinate pe un monitor de calculator, respectiv analizate şi interpretate de către medicul rezident, sub îndrumarea medicului specialist radiolog.
De ce ţi-ai dorit să fii medic şi când ai hotărât să alegi radiologia şi imagistica medicală ca specializare?
Am fost una dintre fetiţele care îşi doreau să devină medic, deci pot spune că a fost visul meu din copilărie. Dintotdeauna am fost o persoană optimistă şi ambiţioasă, şi astfel am ajuns în anul III de rezidenţiat, în ciuda faptului că mulţi m-au descurajat să dau la Medicină, cu excepţia părinţilor mei, care m-au susţinut şi mă susţin în continuare din toate punctele de vedere.La această specializare medicală m-am gândit cu puţin timp înainte de a susţine examenul de rezidenţiat, însă sunt extrem de mulţumită de opţiunea mea. Momentan, sunt încă în formare profesională dar, având şansa să lucrez cu medici extrem de bine pregătiţi, profit să acumulez maximum de cunoştinţe.
Care este ponderea privind importanţa dintre pregătirea teoretică şi beneficiile unei aparaturi moderne în diagnosticarea patologiilor din sfera ta de activitate?
Echipamentul sau aparatura necesară investigării pacientului sunt foarte importante în vederea unui diagnostic cert. În cadrul departamentului nostru, avem posibilitatea să lucrăm pe un computer tomograf 64 slice, ce permite efectuarea unor examene rapide, cu doze reduse de iradiere, secţiuni subţiri, asigurând în acest fel precizie în stabilirea diagnosticului şi o bună caracterizare a leziunilor foarte mici. Acest tip de aparat permite, pe lângă efectuarea examenelor standard, efectuarea examenelor de tip angioCT pentru toate tipurile de regiuni (cap, gât, torace, artere pulmonare, artere periferice), examene cardio şi coronaro CT, colonoscopie virtuală etc. Rezonanţa magnetică 1.5 T are dotare completă privind soft-urile şi antenele, ceea ce permite efectuarea multor tipuri de investigaţii. În dotarea clinicii noastre, mai intră un aparat de radiologie digitalizată care permite, pe lângă efectuarea radiografiilor, înregistrarea imaginilor pe CD, precum şi stocarea acestora în PACS. Mamografia digitalizată, alt aparat nou achiziţionat în centrul nostru, este util pentru caracterizarea leziunilor mamare.Ce le recomanzi studenţilor care urmează să susţină examenul de rezidenţiat?
În primul rând, îi sfătuiesc să se pregătească conştiincios pentru acest examen, astfel încât să obţină un punctaj care să le permită obţinerea specializării medicale pe care şi-o doresc, iar dacă sunt nehotărâţi în ceea ce priveşte alegerea activităţii medicale profesionale, să profite de programele iniţiate pentru consilierea studenţilor la medicină care se desfăşoară în diverse centre medicale universitare, de obicei în perioada de practică medicală a verii. De exemplu, un astfel de program se desfăşoară, momentan, în cadrul departamentului nostru de Radiologie Imagistică Medicală şi Radiologie Intervenţională din Institutul Clinic Fundeni, având ca obiective dezvoltarea abilităţilor şi a orizontului medical al studenţilor la medicină, prin îmbinarea noţiunilor teoretice cu cele practice.Poţi să ne povesteşti câteva amintiri plăcute din perioada liceului?
Una dintre cele mai frumoase amintiri din liceu este crearea şi repetarea imnului liceului, dar şi cel al clasei... repetiţiile acestuia, pe seama cărora am făcut multe glume, râsete şi ironii... timp în care s-au format emoţii, semne de întrebare, idei noi... timp în care s-au format prietenii sau poate mai mult decât simple prietenii... timp în care muzica însemna mult... timp în care s-au creat multe poze şi video-uri care sigur vor stârni zâmbete peste ani... şi cred că am zis mai tot.Cum te destinzi după programul încărcat pe care ţi-l impune cariera medicală?
Pentru majoritatea dintre noi, timpul liber a devenit un lux. Din cauza activităţii profesionale care ne solicită la maximum, nu reuşim să avem momente prea lungi de relaxare. Când beneficiez de timp liber, prefer să fiu alături de cei dragi. Muzica, filmele la cinema, nopţile petrecute uneori în club sunt câteva dintre activităţile care mă relaxează.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii