Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:33 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Varice. Investigaţii şi metode de tratament

ro

02 Dec, 2016 21:36 7382 Marime text

Obiectivul tratamentului bolii varicoase este reducerea simptomatologiei şi prevenirea complicaţiilor. 


Consultul de specialitate 


Este necesar un consult medical de specialitate dacă pe lângă prezenţa varicelor se mai observă: 
  • apariţia bruscă a edemului şi a inflamaţiei la nivelul piciorului. În acest caz este posibilă existenţa unui tromb în venele profunde, fapt care necesită atenţie şi tratament cât mai rapid 
  • tegumentul de deasupra varicelor sângerează spontan sau după un traumatism minor la acest nivel. Pielea de la acest nivel este adeseori subţire şi poate sângera masiv. Dacă se petrece acest lucru trebuie ridicat piciorul la orizontală şi aplicată presiune la nivelul pielii sângerânde 
  • dezvoltarea la nivelul piciorului a unei umflături sensibile, de regulă că urmare a unui cheag sau inflamaţie într-o venă superficială (flebită). De obicei nu este o complicaţie periculoasă dar poate necesită tratament 
  • apariţia unui ulcer varicos 
  • simptomatologia bolii varicoase nu se ameliorează în urmă tratamentului ambulatoriu sau există simptome care îngrijorează pacientul. 

Expectativă vigilenţa 
Boală varicoasă este o afecţiune comună şi în general nu constituie o problema de sănătate gravă. Marea majoritate a pacienţilor pot controla boală prin supravegherea de către medic şi tratament la domicilui care include exerciţiul fizic, purtarea de ciorapi elastici compresivi şi menţinerea ridicată a picioarelor. 

Medici specialişti recomandaţi 
Diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea bolii varicoase precum şi a majorităţii complicaţiilor se poate face de către un chirurg specializat în probleme vasculare (chirurgie vasculară). 

Investigaţii 
Cele mai importante în diagnosticul bolii varicoase sunt istoricul bolii şi examenul fizic. Varicele sunt diagnosticate în mod tipic prin observarea apariţiei cordoanelor venoase specifice, fără a mai fi nevoie de teste suplimentare pentru a confirmă diagnosticul. Dacă se suspicionează afecţiuni ale venelor profunde sau complicaţii sunt necesare investigaţii suplimentare. 


Dacă se ia în considerare chirurgia vasculară sau scleroterapia că metode de tratament sunt necesare teste suplimentare care să indice cu exactitate locul unde venă este afectată, astfel încât tratamentul să aibă cea mai mare şansă de succes. 

Examinarea eco-Doppler Duplex este cel mai frecvent test neinvaziv care poate orienta medicul cu privire la circulaţia sângelui în venele membrelor inferioare. 

Tratament - Generalităţi 
Obiectivul tratamentului bolii varicoase este reducerea simptomatologiei şi prevenirea complicaţiilor. Pentru unii pacienţi, scopul poate fi acela de îmbunătăţire a aspectului piciorului. Tratamentul la domiciliu, care include exerciţiile fizice, purtarea de ciorapi elastici compresivi şi menţinerea ridicată a picioarelor este primul şi de obicei cel mai bun tratament. 

Alte metode de tratament, cum ar fi scleroterapia şi tehnicile chirurgicale de stripping şi ligaturare sunt luate în considerare atunci când simptomatologia sau complicaţiile (durere, inflamatia pielii sau ulcere) se dezvoltă şi continuă să se agraveze în ciuda tratamentului la domiciliu: 
  • scleroterapia foloseşte injectarea unei substanţe chimice (sclerozant) într-o venă varicoasă pentru a leza peretele interior al venei ceea ce are că urmare constricţia şi închiderea acesteia 
  • în tehnicile de stripping şi ligaturare se fac incizii la capetele venei varicoase iar această este legată la capete (ligaturare) sau uneori este extrasă (stripping). 


Tratamentul este necesar atunci când trebuie îndepărtate venele lezate, trebuie tratate complicaţiile sau corectate anumite afecţiuni asociate care cauzează apariţia varicelor. Dimensiunea varicelor influenţează opţiunile de tratament. În general, cele de dimensiuni mari sunt tratate prin tehnici chirurgicale (ligaturare sau stripping) iar cele de dimensiuni mici prin scleroterapie sau terapie cu laser. 

Tehnicile de închidere prin radiofrecvenţă au fost recent introduse şi pot fi folosite uneori la tratamentul bolii varicoase. Această procedura foloseşte energie de radiofrecvenţă (în loc de energie laser) pentru a sigilă o venă varicoasă mare de la nivelul piciorului. Pentru unii pacienţi este importantă îmbunătăţirea aspectului piciorului, chiar dacă varicele în sine nu cauzează alte probleme. În acest caz, tehnicile chirurgicale sau scleroterapia sunt indicate dacă nu există afecţiuni asociate care să contraindice aceste proceduri. 

Medicii recomandă tratamentul la domiciliu că un prim pas în vindecarea bolii varicoase. De mult ori acesta este suficient pentru remiterea simptomatologiei. Cu toate acestea, se poate apela şi la intervenţii chirurgicale dacă pacientul nu este mulţumit de aspectul pe care-l dau varicele sau dacă simptomele nu sunt suficient de bine controlate. În acest caz se impune o evaluare a tehnicilor chirurgicale pentru a stabili care e cea mai bună în fiecare caz. 

În timp ce tehnicile chirurgicale sunt indicate în cazul venelor varicoase mari, scleroterapia este recomandată în cazul venelor varicoase mici. 
Numeroase metode de tratament, fie chirurgicale, fie scleroterapie, ablaţie laser sau prin radiofrecvenţă, pot lasă cicatrici sau decoloră tegumentul. Pacienţii care au leziuni şi la nivelul venelor profunde sau venelor perforante au probleme în tratarea bolii varicoase prin metode convenţionale (chirurgicale sau scleroterapie). Se impun teste suplimentare că examinarea eco-Doppler care să ajute medicul să determine dacă boală varicoasă poate fi tratată. 


Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii