Vești bune! Scad cazurile de gripă și pneumonii la Constanța. Iată câte s-au înregistrat în ultima săptămână a lunii ianuarie
Vești bune! Scad cazurile de gripă și pneumonii la Constanța. Iată câte s-au înregistrat în ultima săptămână
31 Jan, 2023 13:14
ZIUA de Constanta
1813
Marime text
În săptămâna 23-29 ianuarie 2023, numărul de infecții respiratorii a scăzut ușor față de ultima săptămână de referință
Astfel, în cea de-a patra săptămână a lunii ianuarie, în județul Constanța s-au înregistrat 102 cazuri de gripă (față de 127 în a treia săptămână), 536 de cazuri de pneumonie (față de 721) și 2632 de cazuri de ACRS (față de 3479).
Cum se transmit virusurile gripale?
• Direct – prin picăturile de secreție nazofaringiană Pflugge, prin strănut, vorbit, tușit, cântat, pe cale respiratorie (de aceea, pentru protecția celor din jurul dumneavoastră, aveți grijă cum strănutati și cum tușiti).
• Indirect – prin obiecte proaspăt contaminate cu secreții infectante (de aceea, și în acest caz, spălatul pe mâini ține boala la distanță).
Spre deosebire de răceală, guturaiul comun, debutul gripei este brusc. Gripa nu trebuie confundata cu răceala comună. Semne care ne atrag atenția că este vorba despre Gripă:
• Febră (39-40° Celsius)
• frisoane
• Dureri de cap
• Dureri musculare
• Dureri in piept
• Tuse
• Dureri oculare
• Oboseală, slăbiciune
• Ochi lăcrimoși
• Nas care curge
În majoritatea cazurilor persoanele cu gripă se însănătoşesc în decursul a două săptămâni, dar în cazul celor din categoria de risc, pot dezvolta complicaţii, unele chiar fatale. Aceste complicaţii pot consta în: pneumonie, infecţii ale sinusurilor sau ale urechilor, miocardită, encefalită, miozită, insuficienţă cardiacă sau renală și altele.
Dată fiind posibilitatea evoluției grave a gripei, se pune problema prevenirii îmbolnavirilor.
Institutul Național de Sănătate Publica (INSP) recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
- Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate
- Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție împotriva gripei este vaccinarea antigripală, care trebuie facuta inainte de inceperea sezonului rece, pentru că vaccinul este eficient după 2 săptămâni de la vaccinare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii