Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:55 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Vitamina E, puternice proprietăţi antioxidante

ro

05 Aug, 2015 09:46 1506 Marime text
Vitamina E sau tocoferolul, cum mai este denumită, este o vitamină liposolubilă cu puternice proprietăţi antioxidante, care protejează membranele celulare, menţin integritatea celulelor contra acţiunii destructive a radicalilor liberi şi descompune toxinele solubile în grăsimi. Vitamina E încetineşte procesele de îmbătrânire, măreşte rezistenţa capilară prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, previne bolile cardiovasculare, ateroscleroza, ischemia cardiacă, hipertensiunea arterială, riscul infarctului miocardic şi dilatarea vaselor sanguine. Astfel, se evită coagularea sângelui, care ar degenera în tromboze, flebite sau arterite.
 
De asemenea, această vitamină are un rol important asupra echilibrului nervos, muscular şi endocrin, diminuând stările de oboseală fizică şi intelectuală. Tot ea are efect antiinflamator, previne apariţia cataractei şi evită pierderea acuităţii vizuale, totodată, combate durerile provocate de osteoporoză şi poliartroze. În afecţiunile dermatice, vitamina E accelerează refacerea ţesuturilor lezate, vindecarea leziunilor şi arsurilor, prevenind diverse infecţii şi inflamaţii.
 
Printre cele mai importante surse naturale de vitamina E se numără germenii de cereale, seminţele de floarea-soarelui, uleiurile vegetale (de soia, porumb, susan, floarea soarelui), margarina vegetală, uleiul de cătină albă, alunele, nucile, afinele, bananele, migdalele, salata verde, spanacul, pătrunjelul, varza de Bruxelles, mazărea, produsele lactate, gălbenuşul de ou, ficatul şi untura de peşte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii