Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:47 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

voceaconstantei.ro Alternative naturale la tratamentul obezității

ro

05 Oct, 2015 10:18 1934 Marime text


Obezitatea, poziționată pe primele locuri în topul bolilor secolului XXI, a devenit un subiect alarmant pentru specialiștii în sănătate care încearcă să găsească cele mai bune remedii pentru tratarea ei. Vorbim de obezitate atunci când avem o cantitate de grăsime în exces în corp, în special pe abdomen, fese și coapse și când cineva cântărește mai mult cu 25 – 30% decât ar fi normal, raportat la înălțime și vârstă.


Din păcate, obezitatea devine din ce în ce mai îngrijorătoare din cauza afecțiunilor pe care le generează această boală. Motivele pentru care se poate ajunge în această situație sunt multe. Cele mai multe țin de factorul ereditar și de obiceiurile alimentare proaste, cum ar fi consumul de alimente grase de origine animală sau produse fastfood, dar și unui stil de viață necorespunzător – lipsa unui program regulat al meselor, felul și modul în care servim masa. De asemenea, servitul gustărilor între mese, a cinei prea aproape de ora de culcare, o cină prea copioasă sau consumul de alcool și de alimente bogate în proteine animale asociate cu alimente bogate în amidon și lipsa mișcării fizice contribuie negreșit la acumularea kilogramelor în plus. Sunt însă și cazuri în care cei care au kilograme în plus nu sunt întotdeauna persoane care mănâncă mult, ci oameni care mănâncă și asimilează prost, nivelul de absorbție fiind problema principală.

Dacă alimentele nu sunt digerate complet și transformate în energie, hrana se transformă în grăsime și se depozitează în corp. Cea mai buna modalitate de a arde aceste calorii și de a transforma hrana în energie este practicarea cu regularitate a exercițiilor fizice. Problema nu este neapărat numărul de kilograme, ci modul în care acestea afectează viața și sănătatea.

În tratamentul obezității trebuie înlăturați tocmai acei factori care au generat creșterea în exces a greutății, la fiecare caz în parte. Una dintre metodele universal valabile este aceea de a urma un regim alimentarbazat pe legume și fructe proaspete, ca atare și (sau) sub formă de sucuri și un consum de minim doi litri de apă pe zi.

Acest tip de regim oferă enzimele active, mineralele alcaline organice și fibrele necesare digestiei, metabolismului și evacuării excrementelor. Un regim alimentar bogat în proteine și sărac în carbohidrați, asigură mai eficient utilizarea grăsimilor și a proteinelor ca energie. Peștele și fructele de mare sunt excelente surse de proteine, conținând puține grăsimi saturate, puține calorii și multe vitamine, minerale și acizi grași omega 3, care reduce pericolul de boli cardiovasculare.

Cele mai bune sucuri naturale și ceaiuri împotriva obezității

Ca și măsuri de preîntâmpinare a obezității este evident că trebuie evitate alimentele rafinate, sucurile carbogazoase, carnea grasă, dulciurile, cafeina sau alcoolul. Specialiștii recomandă consumul de spanac, fiind considerat unul dintre cele mai puternice antidoturi pentru stagnarea fecalelor în intestine – cauza frecventă a obezității. De asemenea, este recomandat să se bea regulat mult suc de lămâie care ajută la eliminarea grăsimilor din corp, dar și de apă purificată pentru a curăța corpul de toxine și a ajuta la eliminarea alimentelor nedigerate. Și sucul de grapefruit consumat cu o oră înainte de masă favorizează digestia, la fel ca și sucul de morcovi și varză. Tot cu același efecte este și băutura preparată din ghimbir uscat și coajă de portocală uscată la care se adaugă un pic de zahăr brun și se fierbe la foc iute. Și sucul de țelină taie apetitul, accelerează tranzitul intestinal și elimină apa din țesuturi.


Despre crușin știm cu toții că are efecte minunate în cazul obezității. Scoarța acestei plante,  mărunțită sau transformată în pulbere contribuie la eliminarea din organism a produșilor metabolici toxici prin diureza și transpirație și asigură reglarea tranzitului intestinal. Produsul se poate administra ca atare, infuzat sau sub formă de decoct.

Contribuția pe care ienupărul o poate avea asupra obezității este prin reglarea funcției gastrice, el folosindu-se sub formă de infuzie sau tinctură. De asemenea, un ceai cu efect deosebit de bun împotriva obezității se face din planta numită crețisoară, dar și din florile și tulpinile de cicoare. Unul dintre cei mai de seamă inamici ai obezității este ceaiul verde. Prin compoziția lui bogată în vitamine (A, B, C, E) și minerale (Fe, K, Ca, P), ceaiul verde accelerează metabolismul, arzând astfel mai multe calorii, inhibă acțiunea enzimelor digestive și reduce absorbția lipidelor și glucidelor din intestin. Specialiștii recomandă consumul de spirulină pentru că substanțele conținute controlează senzația de foame și reduc pofta de mâncare.

Fructele de soc reprezintă alt tratament naturist de elită pentru slăbit. Aceste fructe provoacă reducerea apetitului datorită compoziției lor bogate în acizi valerianici. De asemenea, fructele de soc au și calități depurative, eliminând substanțele toxice. Se recomandă persoanelor care suferă de obezitate și tratamentul cu macerat la rece de coada-calului. Acesta are proprietatea benefică de a intensifica eliminarea lichidelor pe calea rinichilor și prin căile digestive. Eficientă este și infuzia din tărâțe și mătase de porumb, de coada șoricelului împreună cu sunătoarea, sau decoctul de tărâțe de grâu.

Claudia PINTILIE


Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii