Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Beneficiile oxigenului hiperbar asupra sănătăţii organismului

ro

14 Nov, 2015 17:51 1810 Marime text



Clinicile de Medicină Hiperbară din România posedă unele dintre cele mai moderne camere de presiune din Europa, dotate cu sisteme computerizate de monitorizare a tratamentului şi pacienţilor la nivelul standardelor germane de terapie. Una dintre ele este la Constanţa şi le oferă pacienţilor o metodă de vindecare sau ameliorare a unor boli variate cu una din cele mai avansate tehnologii existente la nivel mondial. Camerele hiperbare de tip HAUX STARMED 2200, oferă posibilitatea de tratament simultan a 13 pacienţi plus un însoţitor sau până la 4 tărgi. Fiecare loc de tratament deţine aprovizionare separată cu oxigen.

Cum acţionează oxigenul hiperbar

Oxigenarea celulară are loc ca urmare a transportului oxigenului din aerul inspirat la nivel celular cu ajutorul fixării acestuia de hemoglobină în condițiile unui sistem de capilare adecvat. Întreruperea sau tulburarea transportului hemoglobinal sau al rețelei de capilare, dar și a fluxului sangvin duce la condiții de hipoxie cu urmările cunoscute în medicină. Creșterea presiunii mediului înconjurător duce la creșterea direct proporțională a solubilității gazelor în lichide astfel că la o anumită presiune, prin inspirarea oxigenului pur, cantitatea de oxigen dizolvată în plasmă devine egală cu cea transportată de hemoglobină în celule, astfel că transportul hemoglobinal nu mai este necesar (conform Legilor Gazelor Boyle-Mariotte, Dalton şi Henry).  Orice creștere a presiunii peste cea a mediului ambiental duce, implicit și la creșterea cantității de oxigen dizolvat în sânge, astfel că pe parcursul tratamentului hiperbar se obțin concentrații de 20-30 de ori mai mari de oxigen în sânge față ceea ce poate oferi transportul hemoglobinal în condiții normale.
Indicaţiile terapeutice vizează atât rezolvarea problemelor acute, cât și cronice.
Oxigenarea celulară este eficientă atunci când este vorba despre pacienţii cu hipoxie cerebrală, edem cerebral, intoxicaţia cu CO, CN, DDT sau fum, accidentele de scufundare, embolia gazoasă, hipoxie intrauterină/ la naştere, în cazul sângerărilor masive sau a traumatismelor cerebrale acute. Indicaţiile terapeutice vizează şi leziuni spinale acute precum traumatismele vertebro-medulare acute şi ischemia medulară acută, dar şi stările septice (septicemie, peritonită, şocul septic, infecţii acute cu bacterii polirezistente, infecţii cu evoluţie fulminantă – antrax, botulism, tetanos, gangrenă gazoasă, gangrena Fournier, fasceita necrozantă, ciuma bubonică, patogeni modificaţi – abces cerebral, meningită, meningoencefalită, traumatisme osoase infectate, otită malignă externă sau medie, mastoidită. De asemenea, rezultate eficiente sunt şi în cazul traumatismelor de zdrobire şi sindromului post-traumatic de reperfuzie, a fracturilor, a sindromului de reperfuzie post-operator în chirurgia vasculară, în cazul transplanturilor cutanate şi miocutanate şi în cazul reimplantării extremităţilor amputate accidental. Eficienţă foarte bună se obţine şi în cazul arsurilor (termice, chimice şi de iradiere), a opăririlor, a degerăturilor.
Oxigenarea hiperbară poate fi un tratament asociat în diferite stări de şoc precum stopul cardiorespirator, edemul pulmonar, emboliile, gripa aviară, SARS ori în cazul tulburărilor de percepţie, a hipoacuziei acute.
Eficienţa oxigenului hiperbar este dovedită şi în cazul problemelor cronice. Dintre acestea sunt amintite de către specialiştii Clinicii de Medicină Hiperbară infecţiile cronice cu răspuns limitat la tratamentele clasice, ischemia periferică cronică, edemul osos şi necrozele osoase aseptice, boala de iradiere, tratament antitumoral în asociaţie cu radioterapie/ chimioterapie, ulcerele cutanate ca urmare a diabetului, arteritelor obliterante, fumatului, a insuficienţei venoase/ tromboflebitei, sclerodermiei, diabetul, tulburările de percepţie, pareza de facial, nevralgie de trigemen, colita ulceroasă, Boala Crohn, RCUH (rectocolita ulcero-hemoragică). În plus, se foloseşte ca tratament adjuvant recuperatoriu în pareze şi plegii spastice, şi în alte tulburări neurologice precum autismul, dar şi ca tratament simptomatic al durerii.

Eficienţă în medicina sportivă

Terapia este foarte eficientă şi în medicina sportivă. Medicina hiperbară permite efectuarea de tratamente cu oxigen hiperbar, atât în cazul accidentelor sportive pentru o recuperare rapidă, fără sechele a accidentaţilor, cât şi tratamente de întreţinere pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice. Oxigenarea hiperbară permite o creştere masivă a cantităţii de oxigen transportată într-un ţesut, ceea ce în condiţii normale duce la creşterea densităţii capilarelor (aşa-numitul proces de angioneogeneză). O reţea de capilare densă permite o oxigenare crescută a aparatului locomotor, ducând la creşterea performanţelor şi a rezistenţei la efort a sportivilor.
În cazul aplicaţiilor menite să crească randamentul jucătorilor este foarte importantă alegerea perioadei optime pentru efectuarea terapiei. Un astfel de tratament echivalează cu o alergare de cca. 20 de kilometri. Timpul optim între terminarea tratamentului hiperbar şi competiţie este de cca. 10 zile.
În cazul traumatismelor şi fracturilor, oxigenarea rapidă şi masivă a ţesutului ischemic (lezat) are o importanţă majoră în recuperarea rapidă post-traumatică. Studiile efectuate în străinătate arată că fracturile tratate în paralel cu tratamentul ortopedic şi cu HBO (oxigenare hiperbară) se pot recupera de cinci ori mai repede. În cazul fenomenelor ischemice traumatice, oxigenarea hiperbară este singura metodă de tratament ce permite reintegrarea sportivului. Pentru rupturile ligamentare aplicarea oxigenării hiperbare duce, de asemenea, la scurtarea timpului de recuperare. Tratamentele individuale post-traumatice trebuie efectuate imediat după producerea traumatismului pentru mărirea efectivităţii acestei terapii.

Informaţiile sunt preluate de pe site-ul Clinicii de Medicină Hiperbară Constanţa http://www.medicinahiperbara.ro

Sursa:
Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii