Voceaconstantei.ro Boala mână – gură – picior, între pericol și prevenție
Voceaconstantei.ro: Boala mână – gură – picior, între pericol și prevenție
Boala mână-gură-picior este o boală virală, foarte contagioasă, care apare în epidemii în special în colectivități (creșe, grădinițe), cei mai afectați fiind preșcolarii (2 – 6 ani), însă și bebelușii și copilașii mai mari pot face această infecție datorită faptului că se transmite deosebit de ușor. De asemenea, în cazul femeilor însărcinate există riscul de a transmite infecția virală fătului recomandându-se pe cât posibil evitarea contactului cu persoane infectate.
Este determinată de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolioenterovirusuri (virusuri „digestive”). Boala este frecventă în sezonul cald. Se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și în gură, chiar denumirea bolii provine de la localizarea erupției.
Calea de transmitere cea mai frecventă este cea oral-fecală, virusul fiind prin definiție un enterovirus, adică un virus care pătrunde în organism pe cale bucală orală și se multiplică în intestin de unde se răspândește în întreg corpul. De asemenea se transmite prin tuse, strănut, prin contactul direct cu leziunile de la nivelul pielii, dar și prin intermediul obiectelor contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape) sau materiilor fecale. Din acest motiv sunt foarte importante măsurile de igienă, spălarea frecventă pe mâini cu apă caldă și săpun, aerisirea încăperilor,evitarea spațiilor aglomerate și a contactului cu persoanele infectate.
Izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi este un imperativ prevenind de multe ori răspândirea infecției, chiar dacă copilul are o stare generală bună nu este indicat să fie dus în locuri publice(parcuri, spații special amenajate pentru copii).
Incubația (perioada de la contaminare până la apariția simptomelor) este de 3 – 7 zile. Copilul devine contagios din această săptămână premergătoare apariției simptomelor. Copiii pot dezvolta imunitate față de boala mână-gură-picior pe măsură ce cresc.
Semne și simptome
- febra mare 39-40 grade Celsius, și în cele mai multe cazuri este și primul simptom al bolii
- dureri în gât din cauza leziunilor veziculare și ulcerative de la nivelul mucoasei bucale (linguale, gingivale, faringiene ), din cauza cărora copilul nu poate mânca. Copiii mai mici pot refuza și lichidele, ceea ce duce la deshidratare.
- După aproximativ două zile apare erupția maculopapuloasă, veziculoasă pe palme, tălpi, în jurul buzelor. Succesiunea erupției este de cele mai multe ori următoarea: gură-mână-picior.
- Alterarea stării generale, iritabilitate
- Scăderea apetitului
- deshidratare.
Boala se vindeca în 7-10 zile. Este o boală autolimitată, adică organismul reușește singur să neutralizeze virusul. După vindecare copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu va putea să mai contacteze boala, deoarece serotipurile Coxsackie sunt foarte numeroase și din această cauză boala se poate repeta sub forma unei noi infecții.
Diagnosticul este relativ ușor, bazat pe contactul copilașului cu cineva deja infectat și aspectul clinic al leziunilor. Sunt rare cazurile când sunt necesare investigații suplimentare (analize), de obicei în situații severe sau care apar la copilași cu alte probleme de sănătate asociate.
Tratamentul
Nu există un tratament specific bolii, se face un tratament suportiv:
- pentru febră se administrează paracetamol, ibuprofen
- pentru calmarea durerilor determinate de leziunile veziculare de la nivelul gurii se administrează soluții preparate cu glicerină, stamicin și anestezină
- copiilor mai mari li se recomandă gargara cu apă bicarbonatată
- pentru calmarea erupției tegumentare se administrează creme calmante
- administrarea de aciclovir, ca antiviral, per os sau adăugat în preparatul cu glicerină
- dacă copilul este deshiratat trebuie internat pentru reechilibrarea hidroelectrolitică efectuată prin perfuzii
- în general tratamentul se face la domiciliu deoarece boala nu necesită internare, dar copilul trebuie izolat
- se contraindică administrarea de antibiotice.
Trebuie respectate următoarele măsuri preventive:
- spălarea pe mâini cât mai des posibil
- copiii trebuie obișnuiți cu spălatul mâinilor de la vârste mici
- ștergerea și dezinfectarea cu gel special a mâinilor copiilor când sunt duși în parc sau în locuri aglomerate
- spălarea frecventă a jucăriilor copiilor
- folosirea numai în scop personal a canei, periuței de dinți, prosop, tacâmuri, atât în familie cât și la creșă, grădiniță
- dezinfectarea suprafețelor din baie, bucătărie și podele, în colectivitățile de copii și la domiciliu.
Monica DERMIȘ, Medic primar medicină de familie
Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp