Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Cauzele şi tratamentul gonartrozei

ro

31 Mar, 2016 09:31 1772 Marime text


Gonartroza este cea mai frecventă afecţiune articulară în cazul genunchiului, aşa zisa „boală care imobilizează genunchiul”.

La un genunchi normal, extremităţile oaselor care participă la articulaţie sunt acoperite de un ţesut alunecos şi neted (cartilajul articular) şi sunt lubrifiate de lichidul sinovial, permiţând astfel genunchiului să se mişte liber şi fără durere. În cazul unui pacient cu gonartroză, cartilajul articular se uzează progresiv, devine aspru şi neregulat, şi astfel alunecarea dintre extremităţile osoase este anevoioasă şi dureroasă.
Cauzele gonartrozei pot fi traumatismele vindecate incorect sau repetate, suprasolicitatea articulaţiei de-a lungul vieţii (meseriile care presupun căratul greutăţilor, muncile agricole, sporturile de performanţă), obezitatea, bolile preexistente (bolile reumatismale – poliartrită reumatoidă – sau afecţiunile posttraumatice netratate la timp – rupturile de menisc, rupturile ligamentelor încrucişate etc.), vȃrsta sau sexul (boala apare ȋn special la femei), dar şi factorii genetici.

Gonartroza primarǎ se caracterizeazǎ prin durere ușoară sau rigiditate care apare ȋn special dimineața. Pacientul experimenteazǎ rigiditate dupǎ șederea prelungită în șezut sau culcat. Ȋn acest stadiu, genunchiul nu este distorsionat, iar mobilitatea nu este compromisă.
Gonartrozǎ de gradul II. Durerea apare nu doar ȋn starea de repaus, iar genunchiul este deformat și crescut în volum.
Gonartroza de gradul III
prezintǎ aceleași simptome, doar cǎ severitatea lor este mai mare. Durerea apare atȃt cȃnd pacientul merge dar și cȃnd se odihnește. Pacientul nu ȋși mai poate ȋndoi genunchiul, iar deformarea este vizibilǎ cu ochiul liber.

Cum se trateaza gonartroza?

La primele manifestări se combină procedurile de fiziokinetoterapie cu tratamentul medicamentos condroprotector şi infiltraţiile intraarticulare, iar ȋn cazurile severe este necesară intervenția chirurgicalǎ
Tratamentul prin fiziokinetoterapie:
- Electroterapia: curent galvanic în special sub forma ionogalvanizării;
bai galvanice, galvanizări; curenţi diadinamici, pentru efecte antalgice, miorelaxante şi vasculotrofice; curenţi interferentiali cu efect decontracturant şi antalgic; ultrasunete cu efecte antalgice, decontracturante, de asuplizare a structurii periarticulare.

Laserterapia (un adjuvant preţios în afecţiuni reumatologice) cu efect analgezic, miorelaxant, antiedematos, accelerarea microcirculaţiei
Şedinţele de electroterapie se aplică zilnic, iar numărul lor este de 10 – 12 zile.
Masajul are un rol principal chiar de la începutul programului de recuperare, datorită efectelor favorabile care, în funcţie de manevrele utilizate, pot fi: efect antalgic şi miorelaxant; stimularea propriocepţiei cu menţinerea tonusului muscular; efectul circulator şi tonifiant. În urma şedinţelor de masaj, pacientul resimte senzaţia de eliberare, generată de creşterea circulaţiei sangvine în zonă şi de drenarea lichidelor în exces.


- Tratamentul kinetoterapeutic al gonartrozei este alcătuit dintr-un program de exerciţii pasive, active, active cu rezistenţă, program elaborat în funcţie de evoluţia bolii şi de stadiul acesteia, de către un kinetoterapeut.
Şedinţele de masaj trebuie asociate cu cele de kinetoterapie, în acest fel redobândindu-se mobilitatea şi stabilitatea articulară a genunchiului. Dacă pacientul este supraponderal şi nu slăbeşte, terapia nu este eficientă deoarece articulaţia este supusă în continuare unui stres semnificativ.
Gonartroza nu are tratament curativ (cartilajul uzat nu se mai poate reface). Însă, degradarea cartilajului se poate încetini prin măsuri medicale aplicate corect şi la timp. Cu cȃt boala este tratatǎ ȋn stadiile sale incipiente, cu atȃt existǎ șanse mai mari de recuperare și de ameliorare a simptomelor.
Pentru a preveni dezvoltarea gonartrozei se recomandǎ realizarea de exerciții fizice, ȋn special ȋn cazul persoanelor sedentare. De asemenea, se recomandǎ pǎstrarea unei greutǎți normale pentru a nu pune presiune suplimentarǎ pe articulații.
Tratamentele de fiziokinetoterapie se efectuează cu succes in cadrul Clinicii Medicale Ramed. Pentru programari si informatii ne puteti contacta la numerele: 0727/ 671 041 sau 0241/ 582 675

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii