Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:12 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Ciocurile la călcâie, diagnostic și tratament

ro

03 May, 2016 08:47 16137 Marime text



Există mai multe elemente și structuri anatomice ale corpului nostru de care nu suntem conștienți decât atunci când organismul ne semnalează prezenta lor, de multe ori prin durere. Unele dintre acestea sunt pintenii calcaneeni (numiți și “ciocuri la călcâie “, “pinten toc”, “pinten osos”).

Acești pinteni apar ca niște proeminente osoase dezvoltate la marginea plantara anterioară a calcaneului. Țesutul care formează arcul piciorului ( fascia plantară) se inflamează și apare durerea piciorului. Pintenul calcaneean este o depunere osoasă ce se formează pe calcaneu.

Atenție însă, de multe ori, pintenii calcaneeni sunt confundați cu fasciita plantară. În cazul acesteia, durerile apar pe marginea internă a piciorului, mai ales la primii pași, dimineața, și par a se ameliora după o perioadă de încălzire. Netratate, durerile devin insuportabile.

Cauzele apariției și factori de risc

Ca măsură de precauție, organismul tinde să reacționeze atunci când se produce o tensiune și o agresiune asupra lui. În același mod, la nivelul piciorului ligamentele tensionate pot tracționa călcâiul. Pe măsură ce se produce reparația osoasă, se poate forma un osteofit pe față plantară a călcâiului. Această agresiune asupra călcâiului repetată în timp se regăsește la atleți, dansatori, supraponderali si la persoanele care poarta încălțări nepotrivite (ex: purtarea îndelungată a pantofilor cu toc înalt).

Nu de fiecare dată pintenii calcaneeni pot provoca simptome. Uneori aceștia sunt descoperiți întâmplător atunci când se face o radiografie de rutină. Totuși, pintenii calcaneeni pot deteriora în timp țesuturile, provocând dureri ale piciorului și, în cazuri extreme, ruperea acestuia. Afecțiunile asociate cu pintenii calcaneeni sunt: artrita (inflamația articulațiilor), fasciita plantară, spondilita anchilozanta. Diagnosticul se pune pe baza examenului fizic și al celui radiologic. Consultul de specialitate se face fie la ortoped, reumatolog, la medicină sportivă sau la kinetoterapeut. Tratamentul kinetoterapeutic se bazează pe exerciții de stretching. Stretchingul este metoda prin care țesutul moale se întinde și se menține întinderea pe o perioadă de timp. Obiectivele tratamentului kinetoterapeutic sunt următoarele: relaxarea fasciei plantare prin exerciții de stretching, ameliorarea durerii, ameliorarea cauzei durerii, în cazul fasciitei plantare, ameliorarea inflamației, prevenirea instalării deformărilor ( picior plat), menținerea funcției piciorului în condiții acceptabile cât mai mult timp este posibil asigurarea unei bune stabilități.

Fizioterapia în durerile provocate de pinteni calcaneeni

Fizioterapia are un rol foarte important în tratarea pintenilor calcaneeni. Ultrasonografia este o metodă de aplicare a fizioterapiei care utilizează unde de soc de frecvență înaltă. Prin aceasta metoda se “bombardează” pintenii calcaneeni, datorită microvibratiilor. Odată fragmentat formațiunile osoase se dezvoltă în particule minuscule, care vor fi eliminați prin circulația limfatică. Conform detalierii făcute de specialişti, fizioterapia constă în aplicarea de ultrasunete la nivel local şi are rolul de a remodela osul, de a-l înmuia. Este unul dintre cele mai uşoare tratamente, iar medicii specialişti îl preferă atunci când încep să vindece pintenii calcaneeni.
Un alt tratament al afecţiunii poate consta în electroterapia locală cu antialgice, când se aplică diverşi curenţi electrici la nivelul călcâiului dureros. Cunoscută ca fiind benefică în vindecarea multor boli, termoterapia locală este un bun remediu şi pentru ciocurile din călcâi datorită căldurii, care ameliorează durerea. Parafina caldă la 45 de grade Celsius sau electromagnetismul sunt scheme de tratament ce pot fi aplicate.
Tratamentele de fiziokinetoterapie se efectuează cu succes in cadrul Clinicii Medicale Ramed.

Material preluat de pe site-ul clinicii medicale Ramed

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii