voceaconstantei.ro Colposcopia - Arta de a privi la nivelul colului uterin, în toate formele sale…
voceaconstantei.ro: Colposcopia - Arta de a privi la nivelul colului uterin, în toate formele sale…
07 Nov, 2015 22:25
ZIUA de Constanta
2622
Marime text
(Le Petit Journal du Gynécologue de Campagne)
Unul din momentele care provoacă mare îngrijorare în viaţa unei femei este atunci când medicul ginecolog îi spune că rezultatele ei la Testul Papanicolau sunt anormale.
Femeia se gândeşte automat că un Test Papanicolau anormal înseamnă cancer de col uterin. Realitatea este că majoritatea testelor Papanicolau anormale nu sunt cauzate de cancerul de col uterin.
Deoarece testul Papanicolau este doar o metodă de screening şi nu constituie în sine un diagnostic, ginecologul dumneavoastră poate sugera o privire mai atentă asupra colului uterin respectiv exocolul – adică mucoasa care acoperă colul pe suprafaţa lui situată în vagin pentru a determina cauza rezultatelor anormale ale unui frotiu Papanicolau.
Mai exact, ginecologul vă poate solicita o colposcopie în cazul în care:
- colul uterin apare anormal în timpul examenului pelvian şi rezultatele Testului Papanicolau sunt anormale
- dacă trebuie examinată o leziune a colului sau alte modificări cum ar fi tumori genitale de la nivelul vaginului sau al colului
- dacă se urmăresc anumite modificări ale colului, modificări descoperite la o colposcopie anterioară, sau pentru a vedea dacă tratamentul a fost eficient în cazul diferitelor afecţiuni de la acest nivel.
Colposcopia în sine este o procedură simplă care poate dura 10 – 15 minute, este nedureroasă şi poate fi executată într-un cabinet medical de ginecologie.
Pentru a localiza mai uşor leziunile, medicul poate folosi anumite soluţii precum acid acetic sau o soluţie de iod. Dacă este cazul, în cadrul colposcopiei se prelevează şi ţesut pentru biopsie. Examenul durează câteva minute şi nu are efecte secundare.
Totuşi, după biopsie este normală o uşoară sângerare sau observarea unor pete brune rămase în urma folosirii soluţiei de iod.
Prelevarea biopsiei se face în scopul analizării mai amănunţite la microscop astfel putându-se determina caracterul acestor celule – canceroase sau precanceroase.
Pregătirea pentru investigaţie
Înainte de a face o colposcopie trebuie anuntaţ medicul dacă:
- există posibilitatea de a fi însarcinată. Se poate face înaintea investigaţiei un test de sarcină pentru a afla cu siguranţă dacă pacienta este însarcinată sau nu. Colposcopia este o investigaţie sigură în timpul sarcinii. Dacă este nevoie de o biopsie cervicală în timpul sarcinii riscul de pierdere a sarcinii este foarte mic. Totuşi, se poate ca pacienta să sângereze mai mult la nivelul unde s-a luat biopsia.
- pacienta este în tratament şi care sunt medicamentele administrate sau dacă este alergică la vreun medicament
- are probleme cu coagularea sângelui
- a primit de curând tratament pentru o infecţie vaginală, cervicală sau la nivelul pelvisului
- pacienta va dori sa ia un analgezic cum ar fi cele ce conţin ibuprofen, cu 30-60 de minute înainte de începerea investigaţiei mai ales dacă se prelevează şi biopsie. Acest lucru va diminua durerea cauzată de această procedură.
Cea mai bună perioadă de a face examinarea este în prima parte a ciclului menstrual, între zilele 8-12 de la începutul ciclului menstrual.
Pentru propriul confort al pacientei este bine ca aceasta să aibă vezica goală înaintea examinării.
Preluare de pe http://fawazchazli.ro/
Dr. Fawaz Chazli
Str. Maior Gh. Murea Nr. 29A, Constanţa
Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii