Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:02 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

voceaconstantei.ro Cum putem preveni apariţia calviţiei cu tratamente naturiste

ro

11 Oct, 2015 00:00 2528 Marime text



Persoanele cu părul roşcat au, în medie, cu 25% mai puţini foliculi de păr, iar cele blonde cu 25% mai mulţi foliculi decât persoanele brunete. La vârsta pubertăţii, linia parului se „mută” puţin în ceea ce priveşte 96% dintre băieţi, din cauza “izbucnirii” hormonilor androgeni. Un medic dermatolog poate efectua un examen microscopic al unor fire de păr căzute, pentru a stabili cu exactitate cauzele pierderii podoabei capilare şi ale apariţiei calviţiei. Aceasta metodă presupune efectuarea unei comparaţii între diferitele faze de creştere a părului. În mod normal, 80 – 90% din firele de păr de pe scalp se află în faza de creştere (faza anagen), restul aflându-se în faza de “odihnă” (telogen). Alte metode de stabilire a diagnosticului sunt biopsia scalpului, consultul medical şi analizele de sânge, pentru a depista dacă există alte cauze secundare care pot cauza căderea părului, cum ar fi o afecţiune metabolică, inflamatorie sau o infecţie.

Dietă echilibrată

Firul de păr urmează un ciclu de viaţă care poate să varieze de la un om la altul şi de la un tip de păr la altul. Un om cu un păr sănătos poate să piardă într-o zi în medie de la 40 la 100 de fire pe zi. Vorbim despre căderea părului, atunci când începem să pierdem mai mult de 100 de fire şi acest lucru într-o perioadă de timp mai lungă, de mai multe luni. O modalitate simplă de a şti cât păr pierdeţi pe zi este aceea de a număra firele, de exemplu, dimineaţa după duş, după ce v-aţi periat părul, ceea ce găsiţi pe haine şi în pat. Dacă ajungeţi la mai mult de 100 de fire pierdute pe zi, timp de mai multe săptămâni, atunci trebuie să începeţi să vă informaţi cu privire la tratamentele puse la dispoziţie pentru a stopa pierderea.

În medicina tradiţională chineză, căderea părului este legată de un dezechilibru la nivelul rinichilor. Printre alte simptome se numără oboseala şi o slăbiciune a organismului, în special în zona spatelui şi a şalelor. Energia rinichilor scade în intensitate o dată cu înaintarea în vârstă, însă persoanele care experimentează o pierdere accelerata a părului sau la care acest fenomen se petrece devreme, în tinereţe, au, în mod particular, o energie scăzută a rinichilor. De regulă, în aceste cazuri, sunt recomandate tonice pentru rinichi.

O dieta echilibrată, care conţine toate tipurile de alimente şi, în special, legume sau plante consumate pentru coaja lor, cum ar fi castravetele, ardeiul gras verde şi roşu, dar şi cartoful şi lăstarii, conferă putere părului, deoarece sunt bogate îSn siliciu.

Un tratament revoluţionar împotriva calviţiei va fi lansat pe piaţă în cel mult doi ani, graţie descoperirii unei enzime responsabile de închiderea foliculilor de păr şi care poate fi inhibată cu ajutorul unor substanţe ce se găsesc şi medicamentele pentru tratarea astmului, scrie Daily Mail. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania care au identificat compusul lipidic ce declanşează calviţia au început deja negocierile cu mai multe companii farmaceutice pentru crearea medicamentului-minune.

Potrivit unui studiu al echipei de specialişti în dermatologie, coordonată de doctorul George Costarelis, Prostaglandina D2 (PGD2) împiedică dezvoltarea firului de păr, iar odată inhibată această enzimă, părul va putea creşte în continuare.

Exista două tratamente principale împotriva căderii părului, cel medicamentos – local sau scu administrare internă care este eficient, de regulă, doar pe perioada tratamentului şi cel chirurgical. O alternativă des abordată mai ales în ultima perioadă când stilul de viaţă al oamenilor a contat mai mult în comportamentul zilnic sunt tratamentele naturiste.

 

Tratamente homemade

Oamenii de știință au descoperit că sucul proaspăt de ceapă este bun și pentru oamenii care suferă din cauza calviției. Într-o lună acestora le-a început să le crească fire de păr acolo unde nu erau. Sucul de ceapă poate să fie aplicat crud sau fiert. Se pasează o jumătate de ceapă cu putină apă, se lasă soluția să se răcească, si apoi ungeți pielea capului cu mixtură, masați intens și apoi o lăsați să acționeze jumătate de oră. Se clătește doar cu apă. Sucul de ceapă proaspăt se aplica timp de o lună, zi de zi. După clătirea cu apă mirosul de ceapă dispare.

Și masca cu usturoi este bună pentru energizarea pielii capului și pentru îmbunătățirea circulației sangvine a pielii. Se iau cinci căței de usturoi, se adaugă o lingură de ulei de ricin, plus cinci linguri de ulei de măsline, trei gălbenușuri de ou și trei linguri de miere. După mixare, pasta se aplică pe păr, se masează pielea capului și se lasă la acționat jumătate de oră. După care se clătește abundent. Pentru eficiență, masca este recomandată de două ori pe săptămână.

Efecte bune are și ceaiul de urzică făcut împreună cu câteva frunze de nuc, câte frunze de mesteacăn, cu flori de soc și o tulpină de rostopască. Toate plantele se fierb într-o cantitate de jumătate de litru de apă, timp de un minut, se strecoară și se lasă la răcit. Cu jumătate din ceai se spală părul și cu cealaltă se clătește. Zilnic se masează pielea capului cu ulei de măsline sau cu ulei de ricin și se lasă așa timp de două ore, apoi se spală cu șampon și se clătește cu apă caldă.

Pentru îmbunătățirea circulației sangvine a pielii capului se recomandă masarea ușoară a pielii cu tinctură de mesteacăn sau de urzică, combinată în egală măsură cu tinctura de ardei iute.

O rețetă eficientă contra calviției și pentru regenerarea părului se prepară din  zece gălbenușuri de ou de prepeliță cu două fiole de lăptișor de matcă, o linguriță miere și un vârf de cuțit de drojdie de bere. Se lasă la dospit într-o încăpere încălzită 24 h. În fiecare seară se spală părul cu săpun de casă, apoi se aplică pasta obținută cu ajutorul unui tampon de vată, făcând cărări paralele. Peste noapte capul se acoperă cu un prosop. A doua zi dimineața părul se spală folosind la clătire ceai de mușețel. Tratamentul durează zece zile, putând fi continuat fără pauză.

Sursa: voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii