Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

voceaconstantei.ro Cum să tratăm sinuzita cu ce avem prin casă

ro

19 Oct, 2015 00:00 4690 Marime text


Una din cele mai frecvente probleme întâlnite indiferent că ești adult, copil sau vârstnic este sinuzita. Indiferent de forma sa, acută sau cronică, sinuzita este dureroasă. Multe persoane cu această afecțiune au un diagnostic pus greșit sau tratamentele folosite nu sunt eficiente. Chiar și atunci când diagnosticul este stabilit, sunt cazuri în care tratamentul nu este suficient de eficient și multe persoane apelează la medicamentația naturistă, exclusiv sau concomitent cu cea clasică.

Sinusurile sunt niște cavități mici în craniu, umplute, în mod normal, cu aer. Ele produc mucus, care ajută la menținerea pasajului nazal departe de alergeni și substanțe poluante. Sinuzita reprezintă inflamația țesuturilor cauzată de o infecție bacteriană. Există două tipuri de sinuzită: cea acută – care durează până la o lună și cea cronică, ce ține mai mult de 12 săptămâni, chiar și ani. Cauza sinuzitei cronice este greu de identificat şi de tratat. Inflamația inițială a sinusurilor poate apărea în urma unei răceli, alergii sau din cauza polipilor. La persoanele care au un sistem imunitar deficitar, sinuzita poate fi cauzată de fungi. O persoană care suferă de sinuzită simte durere și presiune facială, are mucusul îngroșat și decolorat iar sinusurile sunt blocate. Tratamentele naturiste pentru sinuzită pot avea efecte uimitoare. De la băi de abur cu diferite uleiuri esențiale, la cataplasme și diferite picături din plante ori legume, toate pot avea efecte nebănuite asupra sănătății sinusurilor.
Sunt recomandate băile de aburi cu ulei esențial de brad, mentă sau eucalipt. Aceste băi fluidifică secrețiile și ajută la drenarea sinusurilor. În timpul băilor de aburi puteți stimula circulația la nivelul sinusurilor prin apăsări repetate cu degetele arătătoare, în partea de jos a nărilor, la rădăcina nasului, sub sprâncene și la baza pomeților. Spălăturile nazale cu ser fiziologic sau apă caldă cu puțină sare și bicarbonat sunt și ele eficiente. Cu o pipetă, puneți câteva picături din soluție, pe rând, în fiecare nară, astupând cu degetul cealaltă nară.

Și hreanul ras consumat cu suc de lămâie înainte cu o oră de masă este eficient pentru că el conține substanțe care favorizează drenajul mucozităților. La fel și cataplasme cu hrean împreună cu untul pământului, puse într-un tifon și așezate pe frunte, aproape de rădăcina nasului, menținute 10 – 15 minute pot avea efecte uimitoare.  Cataplasma va declanșa un proces puternic de lacrimare și de eliminare pe cale nazală a secrețiilor, trebuie lăsat să se desfășoare cât mai mult timp. Procesul se repetă cinci – șapte zile la rând. Usturoiul poate fi folosit sub două forme pentru tratarea sinuzitei: un cățel de usturoi zdrobit combinat cu câteva lingurițe de apă iar apa rezultată se pune în fiecare nară, de două ori pe zi. De asemenea, un pahar de usturoi pisat cu miere se amestecă și se pune pe foc mic, amestecându-se continuu. Când usturoiul se dizolvă bine în sirop, se acoperă cu un capac și se lasă câteva minute pe foc, apoi se strecoară fierbinte. Se păstrează în frigider. Se administrează o linguriță de sirop înainte de masă și se ține cât mai mult în gură, înainte de a fi înghițit.

Și remediul cu perna umplută cu sare poate avea efecte nebănuite. Așezați o pernă cu sare încălzită pe ochi și pe pomeți și lăsați-o până se răcește, apoi reluați procedeul, până ce simțiți o ameliorare. Se poate face și baie de aburi cu sare: trei – patru lingurițe de sare la doi litri de apă clocotită și se inhalează zece minute acești aburi.
Cataplasmele cu semințe de in fierte în puțină apă până se obține un terci și aplicate pe frunte într-un tifon, poate ameliora durerea provocată de sinuzită. De asemenea, și amestecul din flori de crăițe, frunze de eucalipt și salvie opărite în 500 de ml de apă este eficient în acest caz. Se inspiră acești aburi pe gură și se expiră pe nas, apoi se inspiră pe nas și se expiră pe gură. Sunt recomandate băile de aburi cu ulei esențial de cimbru și comprese calde cu tinctură de cimbru, pe frunte.

Pentru rinită și sinuzită se recomandă consumul zilnic de ardei iute, în cure de câte două săptămâni. Se pot asocia comprese de câteva minute, pe frunte, cu tinctură de ardei iute diluată cu apă. Efecte eficiente are și consumul de trei ori pe zi, înainte de masă, timp de 14 zile, a unei lingurițe de pulbere de busuioc cu o picătură de ulei esențial de busuioc. Pulberea se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea a inflorescențelor de busuioc uscate. Pulberea se ține vreme de câteva minute sub limba, înainte de a fi înghițită cu apă.

Ridichile negre și hreanul au efecte de epurare a sinusurilor și de creștere a imunității la nivelul mucoasei respiratorii. Se recomanda consumul zilnic, timp de o lună. O altă metodă eficientă de tratare a sinuzitei pot fi picăturile de suc de morcovi puse în fiecare nară dimineața, combinate cu cele de suc de lămâie seara. Au efecte antiinflamatoare şi dezinfectante.

Cura cu câte o jumătate de linguriță de pulbere de salvie, de trei ori pe zi, înainte de masă, timp de o lună reduce cantitatea de secreții și are efecte antiinfecțioase puternice. Pulberea se obține prin măcinarea cât mai fină a frunzelor de salvie, cu o râșniță electrică. Același efect decongestionant îl are și consumul pe parcursul unei zile la intervale de o oră, a unei bucăți de fagure cu miere, care se mesteca timp îndelungat (10 minute). Decongestionează căile respiratorii și are efect antimicrobian.

O foaie de varză crudă se zdrobește cu sucitorul și pe ea se pune o pasta din argilă, suc de lămâie și apă călduță. Aceasta se aplică pe frunte, menținându-se o oră.

Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii