Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:46 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Leacuri băbești pentru tratarea laringitei

ro

30 Apr, 2016 10:36 24146 Marime text



Afectează deopotrivă adulți și copii, laringita este una din cele mai supărătoare inflamații ale mucoasei laringelui fiind cauzată fie de factori climatici nefavorabili (frig, atmosferă umedă, variaţii bruşte de temperatură), ori infecţii virotice (viroze respiratorii) sau bacteriene, sinuzite, surmenaj vocal, dar și de încărcătura atmosferei cu pulberi şi gaze toxice, factori alergeni sau iritanţi, inclusiv cu fum de tutun. Acestora li se poate adăuga vorbitul excesiv sau timp îndelungat sau boala de reflux gastro-esofagian. Boala este asociată cu inflamarea altor segmente ale căilor respiratorii, ajungând, uneori, la afonie (pierderea completă a vocii).

În evoluţia sa, boala are două faze: acută şi cronică. Forma acută se manifestă prin dureri şi înţepături, dureri în gât răguşeală, senzaţie de uscăciune şi arsuri, tuse uscată, stare febrilă, tonus scăzut al corzilor vocale şi dispnee cu greutate în respiraţie (popular-năduf).

Forma cronică este cauzată de o laringită acută, neglijată şi netratată la timp sau de factori iritanţi (fumat excesiv, efort vocal, atmosferă poluată), care favorizează virulenţa agenţilor patogeni locali. Mai poate fi cauzată de extinderea unor inflamaţii din zone învecinate (rinite, sinuzite, faringite, amigdalite, abcese dentare, traheobronşite). Se ajunge la înroşirea gâtului, sufocarea prin blocarea parţială a respiraţiei şi disfonie (incapacitatea de a vorbi normal).

La o laringită acută este necesar un repaus vocal complet, aplicarea de comprese cu apă caldă şi oţet în jurul gâtului (atât ziua, cât şi noaptea).

Până a ajunge la medic pentru a ne trata cu clasicele medicamente, ne putem prepara singuri câte decocturi ori face gargară cu diferite soluții pregătite în casă sau cumpărate de la magazinele de tip plafar care ne vor fi cu siguranță de ajutor. Cea mai simplă este gargară, ce se face zilnic de trei – patru ori cu jumătate de litru de apă în care se adaugă și se dizolvă un pumn de sare.  Peste o linguriță de propolis sfărmat se pune o cană de apă fierbinte și se face gargară de două – trei ori pe zi, cu înghițirea conținutului. Efectul este miraculos.

Ceaiurile sunt foarte indicate în cazul unei astfel de afecțiuni. Emolient, antiinflamator și calmant este ceaiul de nalbă mare La fel de bune sunt si anghinare, brăncuța, busuiocul, ciuboțica – cucului, lumânărica, isopul, coacăzul negru, cozile de cireșe, plămânărica. Din acestea, preparate separat se pot face infuzii cu o linguriță de planta la o cană cu apă clocotită din care se consumă două căni pe zi. Și ceaiul din fructe de fenicul este indicat în caz de laringită pentru că este diuretic, antiseptic, sedativ, carminativ și antiinflamator. Se face infuzie cu o jumătate de linguriță de fructe zdrobite la o cană cu apă clocotită. Cantitatea se bea în trei reprize după mesele principale. Ceaiul de cimbru sau cimbrișor, dar și cel de mușețel este calmant, antiviral, antiseptic expectorant și cicatrizant. Se face infuzie cu o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni de ceai pe zi. Același efect îl are și ceaiul din frunze de pătlagină.

Alt remediu din bătrâni ce dă roade este decoctul pregătit din două cepe ce se fierb cu tot cu coajă, vreme de cinci minute, într-o cană de apă, după care se lasă să se răcească vreme de 10 minute, acoperind vasul. Se strecoară și se bea pe stomacul gol cât de fierbinte posibil. Ceaiul nu este foarte plăcut la gust, însă acționează foarte rapid. Alt remediu rapid este preparatul făcut dintr-o jumătate de pahar de suc de lămâie cu un pahar de miere, care se pun la fiert câteva minute la foc mic, și din care se ia câte o linguriță la fiecare cinci minute.

Remedii eficiente sunt și siropul de smochine (500 g smochine la un litru apă la care se adaugă 250 g miere. Se ia câte o linguriță de doua, trei ori pe zi), siropul din suc de mere și zahar în părți egale, fiert la foc mic până la consistență siropoasă. Se iau câte două linguri înainte de masă, dar și decoctul concentrat de praz (200 g praz la un litru de apă, amestecat cu miere în cantități egale. Se iau patru – cinci linguri pe zi. Hreanul ras amestecat cu miere în cantități egale din care se iau două, trei lingurițe după mesele principale va avea efecte miraculoase.



Un leac de familie este vestitul șodou de ou. O astfel de rețetă, care dă rezultate în timp-record, se prepară astfel: frecăm trei gălbenușuri de ou foarte proaspete cu șase linguri de miere până când totul se transformă într-o spumă. Peste aceasta turnăm o cană de lapte fierbinte și o linguriță rasă cu unt. Le amestecăm foarte bine, să se omogenizeze, și bem imediat șodoul, cu înghițituri mici. După cel mult patru-cinci, ore, vocea noastră începe să revină la normal. Șodoul băut dimineața și seara, pe stomacul gol, este un adevărat medicament pentru laringită. După administrarea acestuia nu se consumă nimic minimum o jumătate de oră.

La fel de eficiente, extern, sunt și compresele pe torace cu rădăcini de hrean ras sau cu făină de muștar negru.

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Constanta Ene 11 Mar, 2020 15:38 EXTREM DE INTERESANT !