Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Papiloamele, între pericol pentru sănătate și estetică

ro

03 Dec, 2015 00:00 4060 Marime text



Studiile de specialitate arată că aproape jumătate din populație se confruntă cu o problemă a pielii pe care mulți o apreciază doar ca inestetică, lăsând deoparte faptul că, în anumite situații, este un semnal de alarmă a corpului la o problemă neidentificată. Mai poartă numele de acrocordon sau polip fibroepitelial, iar în literatura engleză de „skin tag”, adică „adaos/bucată de piele care atârnă”. Sunt asimptomatice, nu dor, nu mănâncă, nu ustură). Pot să apară atât la bărbați, cât și la femei și incidența crește cu vârsta. Sunt proliferări benigne și nu au risc de a se transforma malign. Acestea sunt papiloamele.

Cele mai multe se dezvoltă pe piele sub forma unor mici pete brune, asemănătoare alunițelor, cu care nu au nimic în comun. De obicei, papiloamele cresc și se înmulțesc în perioadele de scădere a imunității sau în cazul expunerilor la soare. Papiloamele nu sunt dureroase, dar se pot irita sau rupe prin frecarea cu haine sau bijuterii sau traumatiza devenind dureroase, sângerânde sau chiar se pot infecta.

Medicul specialist dermatolog Gheorghe Nicola ne-a vorbit cât de periculoase sunt aceste papiloame, dar și despre modul cum le putem îndepărta. Excrescențele care apar pe suprafața pielii denumite papiloame au o etimologie multiplă, ne spune dermatologul. În primul rând este vorba despre papiloamele virale, determinate de unele virusuri, cum ar fi virusul HPV (Virusul papiloma uman) și care se manifestă prin aceste excrescențe cu suprafețe neregulate, uneori acuminate. În afara acestora mai existe altele care apar genetic moștenite și apar în unele zone, predispoziția fiind în zona latero-cervicală, sub-mamară, inghinală, axilară. Apar în număr mare mai ales la persoanele unde există această predispoziție genetic moștenită. Dimensiunile papiloamelor sunt de la câțiva milimetri până la unu – doi centimetri sau chiar mai mari. Diagnosticul este ușor de pus, doar prin simplul consult, căci aspectul papiloamelor este tipic. Nu sunt necesare teste suplimentare. Totuși, dacă dimensiunea este mare sau există unele elemente de îngrijorare se poate face biopsie și examen histopatologic (examen microscopic din leziunea respectiva).

Sunt unele leziuni care nu se transmit, acestea se pot îndepărta prin cauterizare cu electro- cauterul sau arderea lor cu un laser chirurgical. În urma procedurilor din urmă, în funcție de dimensiunile papiloamelor excizate ar putea rămâne cicatrici care se vindecă mai greu, dar care la unele persoane aceste cicatrici sunt definitive.

Există și excrescențe care au o culoare diferită față de cele clasice, dacă le putem numi așa, de culoare roșie care se numesc angioame și care beneficiază de același tratament de extirpare a lor. În funcție de fiecare pacient în parte și etimologia papiloamelor, medicul recomandă înaintea folosirii unei proceduri clasice de îndepărtare a acestora, folosirea unor soluții speciale care vor duce, treptat, în câteva zile. Acestea vor cădea „de la sine” și astfel nu vor rămâne semne pe piele. De regulă, soluția folosită se aplică pe fiecare excrescență în parte, în funcție de sfatul medicului, și trebuie păstrată pe piele șapte ore.

Daca un papilom a fost tratat corect nu va recrește, dar nu este exclus ca în timp, să apară alte papiloame în alte zone ale corpului. Modalitatea vicioasă de a se repara zona respectivă e determinată de terenul particular al fiecărei persoane în parte de nu de metoda folosită și nici de intervenția operatorie. Trebuie știut faptul că apariția lor nu pate fi prevenită.

Claudia PINTILIE

Sursa:
Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii