Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Răcelile de vară şi tratamentul lor cu plante

ro

10 Jul, 2016 08:45 2453 Marime text

Aerul condiţionat, bălăceala în apa mării sau în piscine, toate acestea pot fi motivul unei răceli de vară. Simptomele sunt binecunoscute: nas înfundat, tuse, dureri în gât. Înainte de a apela la tratamentele clasice împotriva răcelii, poţi încerca câteva remedii naturiste care vor da cu siguranţă roade dacă nu vorbim despre afecţiuni asociate acestor tipuri de răceli pe perioada verii.

Un remediu eficient de la primele semne de răceală este baia călduţă la picioare. Apa nu trebuie să depăşească 37 de grade Celsius, astfel încât organismul să nu facă un efort suplimentar de adaptare. Infuzia pentru baie se prepară din următoarele plante: menta, echinaceea, coada-şoricelului şi condurul doamnei (trei linguri dacă plantele sunt proaspete şi două linguri cu plante uscate). Turnaţi un litru şi jumătate de apă fiartă peste aceste plante şi lăsaţi la infuzat aproximativ 30 de minute pentru a obţine o infuzie concentrată. Strecuraţi, puneţi infuzia într-un vas, iar după ce a ajuns la temperatura corpului ţineţi picioarele în vasul respectiv timp de 15 minute. Repetaţi procedura de două-trei ori pe zi.

Datorită proprietăţilor antiseptice, cimbrişorul este remediul ideal în caz de tuse. Puteţi prepara acasă propriul sirop din cimbrişor. Turnaţi un litru de apă fierbinte peste două boluri de cimbrişor uscat. Lăsaţi la macerat 24 de ore. Strecuraţi, iar în lichidul obţinut adăugaţi un kilogram de zahăr. Fierbeţi acest sirop la foc mic aproximativ o oră. Lăsaţi-l la răcit, apoi turnaţi siropul într-o sticlă. Luaţi câte o lingură cu sirop de trei-patru ori pe zi. Păstraţi reţeta şi pentru inevitabilele viroze din sezonul rece.

Menta este un bun decongestionant, motiv pentru care este recomandată sub forma inhalaţiilor pentru eliberarea căilor respiratorii. Infuzia se prepară din trei linguri cu mentă proaspătă sau două linguri cu mentă uscată la un litru de apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute, se strecoară şi se pune într-un bol sau într-un recipient special. Inhalaţi vaporii aromatici de mentă 10 minute de mai multe ori pe zi.

Salvia are proprietăţi antibacteriene, antiinflamatoare, fiind un excelent antiseptic natural în cazul durerilor în gât. Soluţia pentru gargară se prepară astfel: într-o cană (200 ml) cu apă clocotită adăugaţi patru linguriţe cu salvie proaspătă sau două linguriţe cu salvie uscată, lăsaţi la infuzat un sfert de oră. Adăugaţi un praf de sare de mare, două linguriţe cu miere şi două linguriţe cu oţet de cidru, apoi amestecaţi totul foarte bine. Cu acest preparat faceţi gargară de trei – şase ori zilnic, iar durerile în gât se vor calma rapid.

Gargara cu sare și turmeric hidratează mucoasa gâtului și ajută la recuperarea după o răceală de vară. Este deosebit de importantă mai ales pentru că vremea caldă și aerul condiționat duc la uscarea țesutului moale și umed care îmbracă orificiile de deschidere ale gurii, nasului și gâtului. Faceți gargară o dată la fiecare trei – patru ore cu lingură de sare (opțional o linguriță de turmeric), în amestec cu 200 ml de apă caldă. Un amestec de turmeric cu apă caldă va fi folosit în același fel, dar poate fi înghițit.

Vitamina C reduce frecvența și severitatea răcelii obișnuite. Doza recomandată de cele mai multe studii este de 1000 mg pe zi, dar pentru că vitamina C este eliminată rapid din corp, este indicat să administrați 3 doze zilnice de câte 300 mg. Organismul uman nu își produce propria vitamina C, iar acest nutrient vital este un important antioxidant, ajutând la distrugerea radicalilor liberi. Doze ridicate de vitamina C (până la 5000 mg/zi) pot fi de ajutor în lupta cu răcelile de vară.

De asemenea, a fost demonstrat că echinaceea amplifică reacția sistemului imunitar la răceală.

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii