Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:11 10 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Remedii naturiste - Ceaiuri pentru tratarea infecțiilor oculare

ro

18 Jun, 2016 00:00 27669 Marime text
Infecțiile ochilor pot fi foarte variate, ca aspect și gravitate, trecând de la simple conjunctivite până la infecții grave intraoculare. Din fericire, cele mai frecvente sunt infecțiile superficiale ale conjunctivei – conjunctivite sau/și ale corneei – keratite, keratoconjunctivite. Acestea din urma sunt mai grave, pentru că afectează și vederea, prin afectarea corneei, iar uneori se pot vindeca cu sechele, vederea rămânând mai scăzuta, în diverse grade.

Toate aceste infecții oculare au o simptomatologie destul de zgomotoasa, ceea ce e foarte bine, pentru că îl determină pe pacient să se adreseze repede oftalmologului: ochi roșu, inflamat, cu secreție lacrimoasă sau purulentă, cu mâncărimi sau usturimi și, în funcție de structurile oculare afectate, apare și scăderea mai mult sau mai puțin marcată a vederii.

Tratamentul curativ se adresează, bineînțeles, cauzei – agentul patogen infecțios (microb, virus, ciupercă), constând în antibiotice, antivirale, respectiv antimicotice și antiinflamatorii.

Dar ideal este, ca în orice boală, să nu ajungem să avem nevoie de un tratament, deci să putem să prevenim aceste infecții, unele pot fi prevenite, altele nu prea.  Astfel, conjunctivitele și keratoconjunctivitele pot fi prevenite printr-o igienă riguroasă a ochilor și a mâinilor, prin evitarea contactului cu alte persoane care au deja conjunctivită (mai ales în comunitățile de copii), prin evitarea mersului vara la bazine de înot unde curățenia și îngrijirea apei sunt cel puțin dubioase, prin evitarea folosirii altui prosop de față decât cel propriu. Ochelarii de protecție într-o atmosferă poluată, cu praf și vânt, ar putea ajuta la prevenirea unei infecții la nivelul suprafeței ochiului.

Dincolo de tratamentele clasice care se recomandă atunci când vine vorba despre afecțiuni ale ochilor, putem apela și la remedii naturiste, ceaiuri și comprese care ne ajută în diminuarea ori rezolvarea problemelor pe care le avem. Trebuie știut faptul că o dietă crudivoră, bogată în vitamine, enzime este un adjuvant permanent în prevenirea infecțiilor oculare. Acestei diete i se adaugă, în cazul în care aveți o problemă  și băile calde de ochi, făcute zilnic timp de 10-15 minute cu următoarele plante: aloe, silur, ruta, pelin, salvie, mușetel, nalba (flori). Câte o linguriță din fiecare, se amestecă, se infuzează 5 minute in 500 ml apa clocotita. Se face baia de ochi în infuzia călduță, clipind în apă. Alt ceai se poate face din albăstrele infuzate în apă clocotită, iar băile se fac de două – trei ori pe zi. O baie de abur se poate realiza din ceai cu mușețel, coada șoricelului și cimbrișor, o dată pe zi. Compresa cu infuzie de silur, mușețel, coada șoricelului, aplicat pe ochi timp de 30 de minute, de două – trei ori pe zi ori cea cu infuzie de silur, pe timpul nopții, chiar și cataplasma cu lut pe ochi, poate da rezultate fabuloase.
Folosește o soluție salină de casă pentru a scăpa de o infecție la ochi. O clătire cu o soluție salină este bună pentru ochii iritați și inflamați. Aceasta ajută prin spălare la eliminarea reziduurilor colectate în ochi și controlează infecția, pentru a nu se răspândi. Amestecă o lingură de sare într-o cană de apă. Fierbe soluția și las-o să se răcească treptat. Folosește-o pentru a clăti ochiul afectat. Repetă acest tratament de câteva ori pe zi.

Dacă este posibil, folosește apă distilată deoarece apa de la robinet poate conține substanțe chimice și impurități.

Argintul coloidal poate fi utilizat pentru a reduce iritarea ochilor și mâncărimea cauzată de infecții virale și bacteriene. Acesta conține particule de argint mici suspendate în apă, care, atunci când este utilizat sub forma de picături de ochi, ridică celulele infectate prin atragerea acestora electromagnetic. Aceste celule infectate sunt apoi trimise în sânge ca să fie eliminate.


Pune două picături de argint coloidal în fiecare ochi și clipești. Aplică-l de două ori pe zi, până când infecția dispare. O altă opțiune este de a cumpăra unguent coloidal de argint, pe care-l aplici în jurul ochilor, pentru a preveni apariția puroiului.

Mierea are proprietăți antibacteriene care pot îndepărta bacteriile dăunătoare din ochi, care pot fi cauza unei infecții. Un studiu publicat în 2006 spune că corneea evidențiază efectul antibacterian al mierii asupra florei oculare la deficit lacrimogen și a bolilor glandei meibomian. Pentru rezultate optime, folosește miere organică. Amestecă două părți egale de miere și apă distilată. Folosind un tampon de vată curat, aplică soluția peste ochiul afectat, de două – trei ori pe zi, până când dispar simptomele. Sau poți pune o picătură de miere în ochi. Aceasta te va ajuta să scapi de orice murdărie sau resturi din ochi.

Sursa foto: www.allaboutvision.com

Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii