Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Remedii naturiste. Cum ne vindecăm călcâiele crăpate

ro

13 Jul, 2016 08:30 3597 Marime text

Călcâiele aspre, crăpate şi dureroase sunt o problemă frecvent întâlnită în rândul doamnelor şi domnilor deopotrivă, iar tratamentul acestora se poate dovedi destul de dificil şi costisitor. Această problemă poate avea cauze diferite, aşa că atunci când vă gândiţi la soluţiile pe care le puteţi adopta pentru a remedia estetic problema, trebuie să vă gândiţi mai întâi care sunt cauzele reale ale apariţiei acestei afecţiuni.  Lipsa unor vitamine şi minerale (vitamina E, calciu, fier, zinc, acizi graşi omega 3), probleme de sănătate, precum diabetul, psoriazisul, eczeme, afecţiuni ale glandei tiroide, statul în picioare acasă sau la serviciu, mersul în picioarele goale pe podelele dure, supraponderalitatea creşte presiunea asupra pernuţelor de grăsime de la nivelul călcâielor, pot fi doar câteva cauze ale călcâielor aspre.

În special încălţămintea de vară (sandalele, papucii, saboţii) permit pernuţelor de grăsime din călcâi să se extindă, crescând astfel riscurile apariţiei crăpăturilor. Pentru că soarele străluceşte puternic iar temperaturile trec lejer de 30 de grade, hainele vaporoase şi încălţămintea decupată vor ieşi la înaintare. Prin urmare, dacă vrei să ai călcâie ca de bebeluş, ia în considerare câteva tratamente naturiste care sigur vor da rezultate, fără prea mare efort.

Uleiul de gătit are efecte extraordinare, chiar dacă pare ciudat. Ţine călcâiele în apă fierbinte timp de câteva minute, şterge-le cu un prosop aspru şi foloseşte o piatră ponce pentru a îndepărta cât de cât pielea moartă şi apoi aplică un strat generos de ulei de susan, de cocos, ulei vegetal sau chiar ulei de măsline. Pentru a obţine cele mai fine călcâie, fă asta în fiecare seară, înainte de a merge la culcare.

Amestecă o banană şi o jumătate de avocado cu ajutorul unui blender şi amestecă până când obţii o pastă groasă. Dacă este nevoie, mai adaugă puţină apă pentru omogenizare. Aplică apoi acest amestec pe călcâie şi lasă-l să acţioneze timp de 15 minute, după care spală-te cu apă caldă şi şterge-te cu un prosop aspru.

Mierea este cel mai cunoscut remediu naturist, datorită eficacităţii şi capacităţii de a înmuia şi catifela pielea uscată, aspră. Mierea are efect puternic hidratant precum şi proprietăţi antibacteriene, prevenind dezvoltarea microbilor pe suprafaţa respectivă. Dizolvă 250 gr de miere într-o oală de 2-3 litri umplută cu apă, apoi răstoarnă apa într-un recipient în care să îţi ţii picioarele timp de 20 de minute.

Datorită nivelului crescut de aciditate, sucul de lămâie poate înmuia pielea şi ajută la tratarea crăpăturilor din călcâie. De asemenea, mirosul plăcut de citrice are efect relaxant şi terapeutic. Poţi folosi sucul de lămâie în două feluri: fie aplici direct pe călcâie, cu ajutorul unei dischete demachiante, fie amesteci sucul de lămâie cu apă caldă şi ţii picioarele în amestec timp de 15 minute. Ţine cont însă că nu trebuie să te ştergi cu un prosop aspru, ci să laşi picioarele să se usuce natural, pentru a evita apariţia iritaţiilor.

Masca cu căpşune ajută la exfolierea călcâielor. Amestecă şase – opt căpşune cu două linguri ulei de măsline (sau migdale) şi o linguriţă sare de mare. Masează cu putere călcâiele cu ajutorul acestei paste şi lasă să acţioneze 10 – 15 minute. Apoi îndepărtează alternând apa călduţă cu apa rece.

Şi glicerina şi apa de trandafiri este un remediu naturist eficient în soluţionarea unei astfel de probleme. Amesteca glicerina vegetală cu apă de trandafir şi aplică amestecul zilnic, dimineaţa şi seara.

La fel de bună este şi ceara de parafină şi uleiul de muştar , preparat aplicat seara, după care se pun în picioare şosete de bumbac.  Procedura se repetă timp de 15 zile. Şi ungerea călcâielor cu ulei de ricin seara, lăsate până a doua zi să acţioneze. Balsamul de păr poate avea şi o altă întrebuinţare, cu acesta se pot unge picioarele seara, ţinându-se până dimineaţa

Stai cu picioarele în apă caldă timp de 15 – 30 minute, curăţă apoi cu piatra ponce. Usucă bine picioarele şi aplică untura curată de porc. Se trag în picioare şosete groase de lână şi se lasă până a doua zi. Se aplică în cazul călcâielor foarte crăpate.

O dată la două – trei luni răsfaţă-te cu o baie de picioare în lapte. După 10 – 15 minute de stat cu picioarele în lapte, aplică pe călcâie puţină miere şi las-o să acţioneze încă un sfert de oră.

Înmoaie-ţi picioarele în suc de lămâie pentru zece minute. Urmează această procedură săptămânal. Dacă fisurile sunt adânci sau sângerează, ar trebui să eviţi această metodă pentru că îţi va provoca durere.

Sursa foto: 2.bp.blogspot.com

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii