Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:55 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Remedii naturiste. Tratamente eficiente pentru tratarea psoriazisului

ro

12 Mar, 2016 16:18 4975 Marime text




Psoriazisul este o boală cronică de piele care apare sub formă de pete pe pielea de pe picioare, genunchi, braţe, coate, scalp, urechi şi spate, care sunt de culoare roşie până la maro şi se acoperă cu cruste albe-argintii. Adesea ereditară, această boală este legată de creşterea rapidă a celulelor în stratul superior al pielii. Aceste creşteri de epidermă nu se maturizează niciodată. În timp ce o celulă normală a pielii se maturizează şi trece de la stratul de jos al pielii în epidermă în circa 28 de zile, celulelor psoriazice le trebuie circa 8 zile ca să parcurgă acelaşi drum, formând pete solzoase care se întind pe zone din ce în ce mai mari. Rezultatul acestei boli este producerea unui număr excesiv de celule de piele într-un timp foarte scurt. Boala nu este contagioasă.

Cauza de bază a acestei boli nu este cunoscută, dar ar putea fi rezultatul unei utilizări greşite a grăsimii. Psoriazisul este o boală rară în ţările unde dieta este săracă în grăsimi. Cercetări arteriale indică, de asemenea, şi un rol al sistemului imunitar în psoriazis.  Deşi, până în prezent, nu a fost descoperit un tratament care să vindece complet această boală, pe lângă tratamentul medicamentos pe care îl recomandă medicii dermatologi, există şi câteva tratamente naturiste care pot ameliora simptomele psoriazisului.

Rădăcina de brusture şi trifoiul roşu sunt recomandate persoanelor care suferă de acest tip de eczemă, deoarece ajută la curăţarea sângelui. De asemenea levănțica este bună pentru sau saune sau băi de aburi, combatând inflamaţia şi vindecând pielea iritată. Un alt ajutor naturist este silimarinul (extract de armurariu) care creşte producţia de bilă şi protejează ficatul, ceea ce este important pentru curăţarea sângelui.

Uleiul de argan dă rezultate excelente

Pentru a reduce roşeaţa şi inflamaţia, daţi jos uşor cojile cu un burete puţin aspru şi aplicaţi un extract de genţiană fără alcool. Tratamentul naturist cu ulei de argan împotriva psoriazisului are rezultate foarte bune. Sunt doua moduri principale prin care uleiul pur de argan ameliorează psoriazisul. În primul rând acizii grași și carotenoizii acționează pentru echilibrarea hidratării naturale a pielii. Pielea uscată agravează psoriazisul. Acesta este motivul pentru care este foarte importantă folosirea zilnică a uleiului de argan, chiar și atunci când nu aveți o erupție. Atunci când psoriazisul rămâne netratat, vă expuneți riscului unei infecții.

Vitamina E este un antioxidant puternic care se găsește în formă naturală în uleiul de argan. Această componentă a uleiului ajută la reducerea inflamației cauzate de psoriazis. Veți începe să simțiți o reducere a durerii și a mâncărimii imediat după aplicarea uleiului pe piele. Vitamina E reduce și roșeața provocată de psoriazis, făcând ca leziunile să fie mai puțin vizibile.

Și cataplasmele cu tărâțe sunt benefice pentru tratamentul extern. O mână de tărâțe de grâu cât mai proaspete se combină cu apă călduță, mestecând mereu pentru omogenizare, până când se formează o pastă, care apoi va fi pusă într-un tifon cu ochiuri rare și va fi aplicată pe locurile afectate, ținându-se minimum jumătate de oră. Prin această metodă, crustele sunt înmuiate, este favorizată normalizarea metabolismului local. După aplicația cu tărâțe, se lasă să se usuce pielea, după care va fi aplicat un unguent de tătăneasă. Se aplică o peliculă din acest unguent pe leziuni, o dată sau de două ori pe zi. Este bun și cel de gălbenele sau aloe.

De asemenea, se pot face băi de cimbru, pelin, soc, busuioc, pătlagină, gălbenele, urzică, cicoare, mesteacăn, coada racului. Se poate face și o cură internă cu ulei de semințe de in timp de 21 de zile câte șapte linguri/zi, apoi doza de întreținere două linguri/zi. În fiecare seară se face o baie generală cu sare grunjoasă în fiecare seară.

Plăgile se spală de două – trei ori/zi cu infuzie de gălbenele și se ung cu o alifie preparată din câțiva căței de usturoi proaspeți, curățați de coajă și zdrobiți, amestecați cu puțin ulei de susan până se obține o pastă omogenă. Acest tratament stopează evoluția bolii și plăgile încep să se restrângă.

Schimbarea regimului de viață

Medicii și nu numai recomandă menţinerea unui regim alimentar format din 50% alimente crude şi cât mai multe fructe, cereale şi legume. Nu uitaţi să includeţi şi peşte în dietă. Fibrele sunt cruciale pentru menţinerea unui colon sănătos. Multe componente din fibre, cum ar fi pectina din mere şi tărâţele de psyllium, au proprietatea de a antrena toxinele din intestin şi ajută la eliminarea lor în scaun.

Utilizaţi suplimente cu ulei de peşte, ulei din seminţe de in sau de primulă. Acestea conţin ingrediente care împiedică producerea şi stocarea de acid arachidonic (AA), o substanţă naturală care produce un răspuns inflamator şi face leziunile şi produsele lactate conţin mici cantităţi de AA, aşa că ar trebui să evitaţi aceste alimente. De asemenea, evitate ar trebui să fie și carnea roşie şi produsele lactate ce conţin mici cantităţi de AA. Cea mai mare sursă de acid arachidonic sunt uleiurile vegetale care se găsesc în majoritatea alimentelor coapte, în snackurile sărate, în margarină şi în dressingurile pentru salate.

Utilizarea uleiului din seminţe de in şi a celui de măsline pentru salate şi a uleiurilor de rapiţă şi de soia pentru gătit, mai degrabă decât a uleiurilor de porumb şi din seminţe de bumbac, reduce aportul de acid arachidonic. De asemenea, pentru reducerea roşeţii şi calmarea zonelor iritate, aplicaţi, cu vată, apă de mare pe zonele afectate, de câteva ori pe zi.

Sursa foto: psoremiss.ro
Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii