voceaconstantei.ro Sănătatea piciorului copilului şi încălţămintea de proastă calitate
voceaconstantei.ro: Sănătatea piciorului copilului şi încălţămintea de proastă calitate
Mersul pe jos face piciorul frumos, spune o vorbă românească. Asta în cazul în care ai şi o încălţăminte calitate care să nu te deranjeze în timpul mersului şi care să nu-ţi creeze disconfort nici după ce te descalţi. Specialiştii în patologia piciorului ne spun că problemele legate de mers sunt determinate, şi mai mult, agravate de încălțămintea neadecvată ce o purtăm. Dacă la adulţi lucrurile sunt cât de cât cunoscute, o încălțăminte de calitate în cazul copiilor este absolut necesară pentru că în cazul lor, o încălțare neadecvată poate determina apariția unor malformații, nu doar agravarea lor.
Astfel, pentru copilul care nu suferă de o malformație de picior congenitală diagnosticată încă din primele zile de viață, un pantof de calitate trebuie să aibă talpa flexibilă, astfel încât să se poată aduce vârful pantofului către călcâi fără a se depune efort şi nici să nu aibă niciun fel de înălțare în interiorul pantofului la nivelul branțului. Potrivit specialistului Liliana Vlădăreanu, fiziokinetoterapeut, medic rezident reabilitare medicală încălţămintea trebuie să aibă decupaje la nivelul maleolelor (sub oasele de pe marginea internă și externă a gleznei) și la nivelul tendonului achilean şi nici să nu existe în interiorul încălțărilor cusături aparente, fermoare care să jeneze. De asemenea, este indicat ca părinţii să cumpere copiilor lor numărul adecvat. Acest lucru se poate stabili cu ajutorul unor aparate speciale de măsurat lungimea și lățimea piciorului, teoretic existente în magazinele care vând încălțăminte pentru cei mici. În cazul sandalelor pentru cei mici care abia acum învaţă să păşească este indicat ca acestea să aibă vârful închis, deoarece ei au tendința normală de a merge pe vârfuri și dacă sandaua este deschisă se pot răni.
Tipul de încălțăminte care este complet contraindicată în cazul copiilor de orice vârstă este cea de tip flip-flop sau șlap. Aceasta induce prăbușirea boltei plantare și apariția piciorului plat chiar dacă acest tip de malformație nu exista înainte. De asemenea, este deconsiliată purtarea de încălțăminte înaltă pe gleznă, cu talpa dură, care să împiedice mișcările normale de dorsiflexie ale piciorului și care promovează mersul exagerat pe vârfuri.
Chiar dacă este doar o presupunere sau lucrurile chiar aşa stau, în cazul în care sesizaţi orice problemă legată de mers în cazul copilului dumneavoastră, este necesar să cereţi o opinie unui podolog, ortoped pediatru. Mersul pe marginea internă a piciorului, glezna căzută în interior, uzura asimetrică a tălpii încălțărilor, dar şi alte aspecte de acest gen trebuie să-ţi creeze griji în ceea ce priveşte sănătatea piciorului copilului tău.
Trebuie să ştiţi faptul că primul control în acest sens se face la maternitate, înainte de externarea mămicii cu nou-născutul. Dacă totul este în regulă, urmează cel de-al doilea control, la vârsta de achiziționare a poziției de ortostatism (şase – nouă luni) sau după achiziționarea mersului liber (un an – un an jumătate), urmat de cel în jurul vârstei de trei – patru ani şi de cel de la şase – opt ani. Teoretic, dacă totul a fost normal până la această vârstă, ultimul control are loc la debutul pubertății.
În principiu, o încălţăminte potrivită, fie că este pentru un copil, fie pentru un adult trebuie să îndeplinească câteva caracteristici esenţiale şi anume: să fie adaptată activității pe care o desfășurăm (tip adidas pentru sport de exemplu), să aibă branțurile detașabile pentru a putea fi igienizate corespunzător sau acestea să aibă proprietăți antimicrobiene și nu în ultimul rând să nu provoace deloc durere.
Dr. Liliana VLĂDĂREANU, fiziokinetoterapeut, medic rezident reabilitare medicală
Clinica Life Rehab Constanţa
Sursa: voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp