Reumatismul definește o serie de afecțiuni diverse, caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor și ale uneia sau mai multor articulații în particular. Sunt cunoscute mai multe feluri de reumatism, de la cel articular inflamator, la reumatism articular degenerativ și reumatism abarticular (care afectează țesuturile din jurul unei articulații). Tratamentul reumatismului cuprinde băi de abur, bai fierbinți, împachetări fierbinți și reci, exerciții fizice, dar și tratamente naturiste ce cuprind diverse mixturi (decocturi, infuzii, tincturi), despre care puțină lume știe. Sunt eficiente și tratamentele clasice ori unguentele însă, de ce nu ai încerca tratamente la îndemâna oricui, aflate chiar în bucătăria și frigiderul tău?!
Sucul unui cartof crud este privit ca un remediu excelent pentru reumatism. Cel mult două lingurițe de suc, făcut prin presarea cartofilor cruzi, trebuie luate înainte de principalele mese ale zilei. Sucul de cartof ajută la eliminarea factorilor toxici și ameliorează durerile reumatice. Coaja de cartof, de asemenea, este un excelent remediu deoarece este extrem de bogată în săruri minerale vitale. Unul din cele mai bune medicamente pentru prevenirea bolilor cauzate de excesul materiei toxice din organism este apa în care sunt fierte cojile de cartofi. Aproximativ 30 de grame de coajă de cartof trebuie spălată bine și fierte în jumătate de litru de apă până când scade la jumătate. Apoi, decoctul este strecurat și băut. Pentru a avea efect acest decoct trebuie consumat câte trei – patru pahare.
Și nucile sunt folositoare în tratamentul împotriva reumatismului. Pentru a dobândi cele mai bune rezultate, nucile trebuie foarte bine masticate, zilnic, câte șase nuci. Mirodeniile din revent au fost descoperite ca fiind folositoare pentru tratarea reumatismului. Cantități egale de tulpina verde de revent și zahăr, puse la macerat și consumate câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi vor avea efecte spectaculoase.
Ardeii iuți și hreanul, minuni pentru dureri
Cu siguranţă, ai în cămară şi câţiva ardei iuţi. 30 g de ardei iuţi proaspeţi se taie, se pun într-un borcan, se adaugă jumătate de pahar (100 ml) de apă şi jumătate de pahar de alcool alimentar de 90 de grade. Se închide ermetic borcanul cu capac şi laşi preparatul la macerat, vreme de 10 zile, după care se filtrează, iar tinctura obţinută se toarnă într-o sticluţă închisă la culoare. Pentru tratarea reumatismului cronic, tecile de fasole pot fi miraculoase. Un decoct format din 30 de grame de păstăi fierte o oră într-un litru de apă, timp de o oră și strecurat se bea câte jumătate de pahar, de patru – cinci ori pe zi. Dacă nu ai consumat toate boabele de muştar pentru murături, nu arunca surplusul. Pentru toţi cei care se vor plânge de vreo criză reumatică, bobiţele aurii vor face minuni. Le pui în râşniţa de cafea şi faci o făină fină. În reumatismul cronic este recomandat decoctul de mere, care se prepară astfel: se taie 3-4 mere necurăţate de coajă şi se fierb 10 minute în 300 ml de apă. Se lasă 4 ore, după care se poate bea călduţ, de 3-4 ori pe zi. Se pun 300 g de frunze proaspete de viţă-de-vie bine spălate într-un borcan de 3 litri. Se toarnă apoi apa fiartă şi răcită cât să le acopere şi se lasă timp de trei zile. Sucul de dovleac este şi el benefic. Amesteci un pahar de suc cu o linguriţă de miere pentru un tratament zilnic, timp de trei luni. Limonada din trei – patru lămâi, băută zilnic poate fi şi ea un bun remediu, dacă nu ai probleme de hiperaciditate gastrică.
Dacă ai în cămară o sticlă cu oţet de mere, ai şi un leac bun contra reumatismului. Iei, în fiecare dimineaţă, câte o lingură de oţet de mere, amestecată cu o linguriţă de miere. Cura durează cel puţin trei luni şi are efecte de detoxifiere. În plus, anumite substanţe din oţetul de mere au efecte antiinflamatoare şi împiedică îmbătrânirea.
În medicina populară, hreanul este planta cea mai folosită contra reumatismului, pentru că este pe cât de eficientă, pe atât de accesibilă. Nu există grădină unde să nu dai de frunza hreanului. Iată cum faci din această rădăcină un antiinflamator de primă mână: pui hreanul ras (două rădăcini mijlocii), într-un şervet de pânză mai groasă şi aplici cataplasma pe locul dureros, până simţi o mică arsură pe piele. Nu mai mult de zece minute, ca să nu iriţi locul. Aplicaţia se repetă de maxim două ori pe zi, până la dispariţia inflamaţiei articulare. Este eficientă mai ales în cazul bolnavilor la care puseele reumatice apar şi se agravează pe fondul frigului şi al umezelii. Există şi un leac de uz intern, despre care se spune că este la fel de eficient: iei două linguri de hrean ras şi pui o cană de lapte fierbinte. După o oră bei preparatul, cu înghiţituri rare. Tratamentul se face în fiecare dimineaţă, minimum o lună.
Un săculeţ cu plante scufundat în apa de baie calmează durerile reumatismale. Pentru asta ar trebui să nu-ţi lipsească din cămară câteva plante esenţiale. Este vorba de salcie, coada-calului, rozmarin, arnică sau spânz, toate cu proprietăţi antiinflamatorii. Pentru aplicaţii pe locul dureros, deosebit de benefice sunt compresele cu varză. Foaia de varză se presează cu un obiect greu până îşi lasă seva şi se aşeză pe articulaţia cu probleme, cel puţin cinci – șase ore.
Sursa: voceaconstantei.ro