Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:23 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Substanțe și uleiuri esențiale ce ne ține departe de insecte pe timpul verii

ro

11 Jun, 2016 00:00 3795 Marime text
Odată cu venirea sezonului cald, insectele, fie ele muște, țânțari ori căpușe, ne dau bătăi de cap. În special copii sunt deranjați de prezența lor însă din fericire există în ultima vreme pe piață diferite soluții care îi feresc de efectele neplăcute ale înțepăturilor. Însă pentru un mai bun control asupra pielii copiilor, există diferite soluții pe care părinții le pot prepara singuri.
Mai jos găsiți o listă foarte utilă cu preparate și uleiuri esențiale ce ne apără atât pe noi ca adulți cât și pe cei mai mici.

Citronella – e bun împotriva țânțarilor, a păianjenilor, a furnicilor, a muștelor, a moliilor;
Geranium (cu componenta Geraniol) – e bun împotriva țânțarilor și a căpușelor;
Iarbă de lămâie (lemongrass) – uleiul se folosește împotriva țânțarilor , a muștelor și a căpușelor;
Lavandă  – e bun împotriva țânțarilor, a păianjenilor, a muștelor, a moliilor și a căpușelor;
Cimbru -  e bun împotriva țânțarilor și a căpușelor;
Mentă (iute, adică peppermint) -  e bun împotriva țânțarilor, a păianjenilor, a furnicilor și a moliilor – de evitat în sarcină sau dacă aveți epilepsie;
Mentă dulce –  împotriva țânțarilor, a moliilor, a păianjenilor și a furnicilor – din ambele feluri de ulei esențial de mentă se pot trasa linii pe jos, pe lângă uși, ferestre sau crăpături ale pereților pe unde vedeți intrând furnici;
Scorțișoară – mai ales împotriva țânțarilor;
Catnip (cățușnică, iarba mâței) – aplicat direct pe piele are efect repelant timp de până la patru ore. Substanța activă din uleiul esențial de iarba mâței se numește nepetalactonă. Din cauza iritației pe care cei cu pielea sensibilă o resimt la acest produs, înainte de aplicare trebuie  testat pe o suprafață mică de piele. Nu e recomandat femeilor însărcinate și celor care alăptează. E bun mai ales împotriva țânțarilor;
Cedru – e bun împotriva țânțarilor și moliilor;
Lemon eucalyptus – împotriva țânțarilor;
Eucalipt (cel clasic) – împotriva țânțarilor;

Cuișoare – foarte bun împotriva țânțarilor. Poate fi iritant pentru piele dacă nu e folosit diluat. Diluarea recomandată este sub 24%. Poate fi adăugat în ulei de măsline sau de cocos în mod special, pentru că acestea vor calma pielea ce ar avea tendințe de a se irita de la uleiul de cuișoare.
Rozmarin – bun împotriva țânțarilor și a muștelor;
Lămâie (Zanthoxylum limonella) – un repelent foarte puternic. Se folosește în concentrație de 10-30% mai ales în unt de cocos. Astfel, în unt de cocos, a fost testat ca oferind o protecție extrem de ridicată într-un studiu din 2003, împotriva țânțarilor.  Este permis și gravidelor după primele 3 luni de sarcină, și femeilor ce alăptează. Dar crește fotosensibilitatea la soare. Poate nu contează, din moment ce veți folosi repelentul mai ales dimineața și seara.
Tea tree (arbore de ceai) – e bun împotriva țânțarilor și a căpușelor;
Portocală – bun împotriva furnicilor și a păianjenilor;
Busuioc – împotriva țânțarilor;

Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium, pennyroyal) –  bun împotriva furnicilor, a țânțarilor și a  căpușelor.
Pe lângă uleiurile esențiale de mai sus, merită amintite ca având efect repelent:
Uleiul de neem – acest ulei provine dintr-un copac cu proprietăți vindecătoare remarcabile. A fost numit în medicina Ayurvedică “farmacia satului”. Conține substanța activă azadirachtină,cunoscută ca fiind insecticidă. Planta este de asemenea antiseptică, antifungică și  antivirală (motiv pentru care e foarte bun uleiul și pe mușcăturile de insecte).
Vanilia (în ulei de exemplu, sau extract)
Uleiul de ricin
Uleiul de floarea soarelui
Untul sau uleiul de cocos
Uleiul de jojoba
Untul de Shea
Untul de cacao
Uleiul de avocado
O soluție astringentă pe bază de Witch Hazel (Hamamelis virginiana, alunul vrăjitoarelor)
Usturoi – bun și împotriva furnicilor, nu numai a țânțarilor.
Oțet – bun împotriva furnicilor

Trebuie reținut faptul că nu trebuie folosite toate uleiurile odată, în cazul în care mămicile nu și-au dat seama de acest lucru. Alegerea produselor folosite rămâne la latitudinea fiecăruia în funcție de preferințe ori disponibilități financiare, dar și de posibilele alergii pe care le-ați putea avea la anumite substanțe.

Sursa: Voceaconstantei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii