Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:49 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Voceaconstantei.ro Tratamente naturiste cu păpădie, ridiche şi urzici

ro

26 Apr, 2016 14:51 3447 Marime text


La fiecare început de primăvară, dacă vrei să-ţi detoxifici organismul după iarna lungă şi rece, atunci trebuie să iei atitudine. Nimic nu este mai bun decât o cură din plante ce se găsesc uşor,  nu sunt scumpe deloc şi fac minuni organismului fiecăruia dintre noi. În funcţie de fiecare organism în parte şi de necesităţi, se poate opta pentru o cură cu păpădie, una cu urzică sau una cu ridichi.

Păpădia este o plantă pe care o întâlnim la tot pasul, banală, dar care are nişte efecte detoxifiante cu excepţionale. Aceasta deoarece acum, primăvara devreme, păpădiaconţine în frunzele şi în tulpina sa substanţe amare, enzime şi fitohormoni care fac adevărate minuni pentru ficatul obosit şi încărcat de toxine. Păpădiile conţin foarte mult potasiu iar potasiul ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Bolnavii care au avut hepatită, consumând păpădie au regenerat celulele bolnave ale ficatului. Ca orice frunza verde, este un diuretic foarte bun, dar şi un ajutor esenţial în descompunerea grăsimilor care ajung în stomac. Depunerile de grăsime de pe vase, artere şi alte părţi interioare ale corpului se dizolvă în contact cu păpădia sau mai bine zis cu mineralele şi vitaminele pe care le conţine. Cura ce se poate urma durează 14 zile, timp în care se vor consuma câte zece frunze proaspete de păpădie, de două – trei ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale. Recoltarea frunzelor se face în aceeaşi zi sau cu maximum două zile înainte de a fi consumate, de la plante care încă nu au înflorit, pentru a conţine colină (un principiu activ cu proprietăţi drenoare şi tonice hepatice foarte puternice) în cantităţi maxime. Această cură are darul de a relansa activitatea ficatului, de a stimula puternic regenerarea celulelor hepatice şi de a favoriza eliminarea toxinelor din acest organ extrem de important. Mai mult, frunzele proaspete de păpădie stimulează secreţia de bilă, favorizând evacuarea acesteia.

Printre afecţiunile care se agravează la ieşirea din iarnă şi care pot fi tratate cu ajutorul păpădiei, se află: dischinezia biliară, dispepsia, hepatitele de toate felurile, icterul sau indigestia.

Urzica este una dintre cele mai vechi şi mai utilizate plante medicinale de pe glob, având o multitudine de întrebuinţări terapeutice. Frunzele urzicii au cea mai mare putere terapeutică primăvara, imediat după răsărire, când rezervele de substanţe vindecătoare acumulate anul trecut sunt puse în mişcare de primele valuri de căldură. Cura ce se poate urma vizează pregătirea unui suc din această plantă.  Într-un mixer electric se pune o mână de frunze de urzică tăiate, după care se adaugă trei sferturi de pahar cu apă. Se mixează timp de două – trei minute, apoi se lasă să mai stea vreme de un sfert de oră, după care se filtrează prin strecurătoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obţine aproximativ un pahar de suc, cu o culoare verde intensă, care va fi băut într-o singură doză dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru curele de curăţare a sângelui mai puternice, se beau două pahare de suc de urzică pe zi: dimineaţa şi seara. Fiind extrem de bogat în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator pentru sânge. Acest preparat de primăvară anihilează radicalii liberi, stimulează procesele de hematopoeză (de producere a globulelor roşii), stimulează procesul de producere a altor elemente figurate ale sângelui (globule albe, trombocite).

Remediile naturiste pe bază de urzici au efecte curative în combaterea tusei, a diareei, a dizenteriei şi a stărilor inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.

De asemenea, este recomandată în tulburările de coagulare a sângelui sau pentru sechelele post-hemoragice. Studiile recente arată că sucul proaspăt de urzică are efecte excelente în tratarea diferitelor forme de leucemie.

Ridichile, minuni pentru aparatul reno-urinar

Beneficiile ridichilor sunt date de substanţele antiinfecţioase şi diuretice pe care această legumă de primăvară le conţine din belşug. Pentru ca efectele acestei legume asupra organismului să poată fi sesizate trebuie urmata o cură simplă, alcătuită dintr-o salată formată din cinci ridichi ce se mănâncă dimineaţa, pe stomacul gol, dar şi seara. Ridichile se amestecă cu ulei de măsline, oţet de mere şi sare. Tratamentul se face minimum 12 zile la rând, pentru ca efectele sale să fie simţite în profunzime. Pentru persoanele cu probleme renale cronice sau foarte grave, se recomandă administrarea zilnică a 100 ml de suc de ridichi proaspăt.

Ridichiile conţin substanţe cu un puternic efect antibiotic, care ajută la vindecarea rapidă a diferitelor feluri de infecţii care afectează rinichii, vezica şi căile urinare. Apoi, aceste rădăcini au un efect diuretic intens, favorizând eliminarea apei din corp prin urinare, au o acţiune antiinflamatoare asupra rinichilor şi asupra prostatei.

Crocantele ridichi roşii conţin substanţe active care pot reduce considerabil riscul de cancer la colon, la sân sau ovarian. Ingredientul minune care previne cancerul este sulforafanul, un compus organic care stimulează producţia unor enzime benefice. Acestea creează o barieră împotriva radicalilor liberi şi inhibă îmbolnăvirea celulelor. De asemenea, acestea scad riscul bolilor cardiovasculare deoarece combat colesterolul rău şi curăţă sângele de impurităţi. Astfel, poţi preveni ateroscleroza şi alte afecţiuni grave asociate cu depunerea colesterolului pe vasele de sânge şi înfundarea arterelor.

Sursa: Voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii