Zi decisivă pentru sindicaliştii Sanitas Până când va continua greva generală în spitalele constănţene? (galerie foto)
Zi decisivă pentru sindicaliştii Sanitas: Până când va continua greva generală în spitalele constănţene?
01 Nov, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2329
Marime text
Greva generală din sistemul medical din România a blocat, luni, activitatea în toate spitalele din ţară, peste 80.000 de sindicalişti suspendându-şi activitatea şi participând la protestele organizate de sindicatul Sanitas. Aşa cum s-a anunţat, pacienţii care au ajuns la spital cu urgenţe medicale au fost trataţi, însă actul medical a fost îngreunat pe durata întregii zile din cauza protestelor, fiind asigurat, potrivit legii, doar o treime din personal. Şi la Constanţa activitatea medicală s-a desfăşurat cu dificultate, deoarece, încă de la prima oră, personalul medical s-a adunat pe holul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă pentru a protesta.
Acesta a precizat că decizia întreruperii grevei îi aparţine Consiliului Naţional al Sanitas. „Consiliul Naţional este cel care opreşte această grevă, dacă vor fi răspunsuri favorabile ce ne determină să trecem la suspendarea acestor acţiuni greviste. Noi suntem conştienţi că nu toate doleanţele noastre pot fi rezolvate acum, dar vrem să primim un semnal clar şi primul ar fi să fie incluse în Ordonanţa 20 cele trei categorii de personal: asistenţa socială, personalul tehnico-administrativ, cei din DSP, personalul TESA şi cei din creşe. Despre celelalte discutăm, din ce am propus noi, să calculăm impactul bugetar şi ce se poate face în acest an.
Discutăm despre sporuri care să ajungă la nivelul lui 2016, faţă de 2009, unde este acum. Vrem un semnal extrem de clar că aceste lucruri vor constitui o prioritate pe agenda actualului şi viitorului Guvern şi a viitorului Parlament. Noi nu suntem inflexibili, dar vrem un semnal ferm că suntem luaţi în seamă“, a completat Manea.
Sindicaliştii îşi doresc reformarea actualei legi a sănătăţii, reglementarea coerentă a profesiei de asistent medical, precum şi desfiinţarea şcolilor profesionale din domeniul sanitar care le permit cursanţilor să fie admişi fără Bacalaureat, fapt care duce la deprofesionalizarea breslei.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa, a precizat că activitatea medicală din SCJU nu este afectată de greva generală. „Se va desfăşura la fel activitatea, aşa cum a fost şi până acum. Este un spital de urgenţă, în care nu ne permitem să avem fluctuaţii la personal şi activitatea să fie cumva lăsată la o parte. Pacienţii nu vor avea de suferit, asta e foarte important. Mişcarea sindicală a ajuns, din păcate, şi la greva generală. Calendarul a fost anunţat de la 1 octombrie, iar pe 31 era programată greva generală pe termen nelimitat. Le susţinem revendicările, sunt nişte lucruri fireşti, normale. Cu privire la salarizare, am spus că am fost cumva lăsaţi în urmă, noi, cei din sistemul sanitar. Un lucru care ne afectează pe toţi este această raportare a sporurilor la 2009. Noi suntem în 2016, iar aceste sporuri ar trebui raportate la grila de salarizare din 2016“, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa.
Proteste pe perioadă nedeterminată
„Greva generală este declarată pe perioadă nelimitată şi depinde foarte mult de negocierile care vor avea loc, care au deja loc şi de rezultatele acestora. Sunt asigurate o treime din personal şi urgenţele, pentru că nu ne permitem să nu respectăm legea şi pacientul. Nu cred că mizează cineva pe nerespectarea legii, avem unele categorii care se gândesc să îşi dea demisia în bloc, dar nu vrem să ajungem aici. Asigurăm acea treime pentru că ne obligă legea şi pentru că ne dorim să nu moară nimeni, dar asta nu înseamnă că în unităţile medicale treaba se desfăşoară normal“, a declarat liderul sindical al Sanitas - filiala Constanţa, Nicolae Manea.Acesta a precizat că decizia întreruperii grevei îi aparţine Consiliului Naţional al Sanitas. „Consiliul Naţional este cel care opreşte această grevă, dacă vor fi răspunsuri favorabile ce ne determină să trecem la suspendarea acestor acţiuni greviste. Noi suntem conştienţi că nu toate doleanţele noastre pot fi rezolvate acum, dar vrem să primim un semnal clar şi primul ar fi să fie incluse în Ordonanţa 20 cele trei categorii de personal: asistenţa socială, personalul tehnico-administrativ, cei din DSP, personalul TESA şi cei din creşe. Despre celelalte discutăm, din ce am propus noi, să calculăm impactul bugetar şi ce se poate face în acest an.
Discutăm despre sporuri care să ajungă la nivelul lui 2016, faţă de 2009, unde este acum. Vrem un semnal extrem de clar că aceste lucruri vor constitui o prioritate pe agenda actualului şi viitorului Guvern şi a viitorului Parlament. Noi nu suntem inflexibili, dar vrem un semnal ferm că suntem luaţi în seamă“, a completat Manea.
Marţi, 1 noiembrie, zi decisivă pentru personalul medical
„Să nu uităm că luni, de la ora 16.00, se vor întruni cele două comisii din Camera Deputaţilor, e vorba de Comisia de muncă şi de buget, Comisia de sănătate şi-a dat avizul favorabil, iar dacă aceste comisii vor produce cele două rapoarte, atunci mâine ar trebui ca Ordonanţa 20 să intre în plenul Camerei Deputaţilor la vot. Adresăm pe această cale parlamentarilor rugămintea să fie prezenţi, să respecte sănătatea şi inspecţia socială şi să fie prezenţi la vot marţi“, a completat Manea.Sindicaliştii îşi doresc reformarea actualei legi a sănătăţii, reglementarea coerentă a profesiei de asistent medical, precum şi desfiinţarea şcolilor profesionale din domeniul sanitar care le permit cursanţilor să fie admişi fără Bacalaureat, fapt care duce la deprofesionalizarea breslei.
Potrivit calendarului Sanitas, proteste până pe 14 noiembrie
Reprezentanţii medicali prezenţi la protest au precizat că greva generală se desfăşoară, potrivit calendarului, până pe 14 noiembrie. „Pacienţii nu au nicio vină şi cred că nu merită să sufere consecinţele unui astfel de protest de anvergură. Pacienţii nu vor suferi. Eu, de exemplu, lucrez în Ambulatoriu şi am venit să protestez, dar medicul curant asigură asistenţa medicală în continuare. Niciodată în sistemul de sănătate nu putem să protestăm ca în învăţământ, nu putem să închidem şcoala sau să blocăm examenele. Din fericire, suntem şi noi oameni şi bolnavii ne înţeleg şi au acceptat aceste proteste. Nu va fi mai greu, pentru că în sistemul acesta suntem învăţaţi să ne ajutăm între noi. Va fi mai obositor, este adevărat, dar data viitoare va veni o altă colegă la proteste şi noi vom merge să asigurăm permanenţa“, a spus o asistentă din Spitalul Judeţean.Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa, a precizat că activitatea medicală din SCJU nu este afectată de greva generală. „Se va desfăşura la fel activitatea, aşa cum a fost şi până acum. Este un spital de urgenţă, în care nu ne permitem să avem fluctuaţii la personal şi activitatea să fie cumva lăsată la o parte. Pacienţii nu vor avea de suferit, asta e foarte important. Mişcarea sindicală a ajuns, din păcate, şi la greva generală. Calendarul a fost anunţat de la 1 octombrie, iar pe 31 era programată greva generală pe termen nelimitat. Le susţinem revendicările, sunt nişte lucruri fireşti, normale. Cu privire la salarizare, am spus că am fost cumva lăsaţi în urmă, noi, cei din sistemul sanitar. Un lucru care ne afectează pe toţi este această raportare a sporurilor la 2009. Noi suntem în 2016, iar aceste sporuri ar trebui raportate la grila de salarizare din 2016“, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cătălin Grasa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii