Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:00 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua europeană a limbilor

ro

26 Sep, 2018 00:00 1998 Marime text
​Ziua europeană a limbilor se sărbătoreşte la 26 septembrie, potrivit http://edl.ecml.at/ citat de Agerpres.ro Manifestările prevăzute cu această ocazie sunt numeroase, incluzând jocuri şi quiz-uri, serate literare, conferinţe, mese rotunde, programe de radio şi de televiziune pe tema politicii lingvistice, precum şi numeroase concerte organizate în spaţii publice.
 
Se urmăreşte promovarea interesului faţă de limbile străine şi faţă de învăţarea acestora în rândul adulţilor şi al copiilor. Sunt sărbătorite nu numai limbile oficiale europene, ci şi bogata moştenire de culturi şi tradiţii - o expresie vie a tuturor limbilor Europei. Acest eveniment reprezintă, în fiecare an, o ocazie pentru a evidenţia avantajele învăţării limbilor străine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii şi de a-i înţelege mai bine pe cei din jur. Cetăţenii europeni sunt încurajaţi să înveţe cât mai multe limbi, indiferent de vârstă, atât în şcoli cât şi în afara lor.
 
La iniţiativa Consiliului Europei, Ziua europeană a limbilor este sărbătorită în fiecare an, începând din 2001. Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esenţială de comunicare între popoare, dar şi un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaşterea limbilor străine facilitează o mai bună înţelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european.
 
Anul 2001 a fost proclamat de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană ''Anul European al limbilor'', conform http://edl.ecml.at/. Tematica multilingvismului a devenit tot mai prezentă în dezbaterea europeană, în special din 2007, când a fost creat în cadrul Comisiei Europene portofoliul multilingvismului.
 
Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori, repartizaţi în 189 de state independente, care vorbesc între 6.000 şi 7.000 de limbi diferite. În Europa, există în jur de 225 de limbi indigene, adică aproximativ 3% din totalul mondial. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia şi în Africa, conform http://edl.ecml.at/.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii