Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:27 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Dem Rădulescu, actorul care a smuls milioane de râsete şi aplauze de-a lungul carierei...

ro

17 Sep, 2015 00:00 3088 Marime text
 A fost şi este iubit de publicul larg de toate vârstele, mai ales datorită umorului său natural, o marcă inconfundabilă a personalității sale. Este vorba despre actorul Dem Rădulescu, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 15 ani.
 
Bibanu', cum a fost poreclit încă din adolescenţă, a murit pe 17 septembrie 2000, cu mai puţin de două săptămâni înainte de a împlini vârsta de 69 de ani. Post-mortem, a fost recompensat cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.
 
Dem Rădulescu s-a născut la data de 30 septembrie 1931, la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de negustori. După terminarea liceului, a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. A ales să frecventeze cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. În anul 1956, a fost remarcat de regizorul Sică Alexandrescu, în rolul banditului Rijikov din piesa „Steaguri pe turnuri”.
 
Numit de regizorul Liviu Ciulei „un actor de geniu”, Dem Rădulescu a jucat în peste 50 de filme şi în zeci de piese de teatru, alături de nume importante ale scenei româneşti, precum Toma Caragiu, Ştefan Bănică sau Mircea Diaconu.

Ca profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, datorită talentului pedagogic şi bogatei experienţe, a contribuit la formarea a zeci de tineri actori, numărându-se printre cei mai iubiţi profesori. În anul 1967, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, actorul român a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a.


Dem Rădulescu a smuls milioane de râsete şi aplauze de-a lungul carierei sale. „O zi în care n-ai râs e o zi pierdută. Omul are nevoie de râs, la nivelul celulei. Buna dispoziție, se știe, dizolvă adrenalina pe care o provoacă durerea, supărarea, enervarea. (...) Comedia e salvarea. Mi se pare un medicament extraordinar, pentru că omenirea e bolnavă. Și câte situații de comedie adevărată există în viață! Suntem clovni într-un mare circ”, spunea actorul, într-un interviu publicat în Almanahul Cinema 1987.
 
Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii