Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnalistul Emil Hurezeanu își serbează ziua de naștere astăzi

ro

26 Aug, 2016 00:00 2338 Marime text
 

Emil Hurezeanu împlinește anul acesta 61 de ani. Născut pe 26 august 1955, la Sibiu, scriitor și publicist, Emil Hurezeanu a lucrat ca jurnalist la secția română a Radio Europa Liberă. După reîntoarcerea în România, s-a remarcat ca realizator de televiziune și comentator pe subiecte politice.
 
A urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. În 1976 devine redactor la revista Echinox, iar din 1978 ocupă postul de secretar de redacție, publicând poezii și critică literară, alături de nume sonore precum Marian Papahagi, Ion Vartic, Ion Pop, Mircea Zaciu. După terminarea facultății, își adună poeziile în volumul „Lecția de anatomie”, apărut la Editura Dacia din Cluj și distins un an mai târziu cu Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor. Tot în timpul studiilor este membru fondator al trupei de teatru Ars Amatoria, jucând în câteva piese care parodiau sistemul.
 
În 1981 se angajează ca librar în Sibiu, renunțând în scurt timp și la acest post. În același an, Ana Blandiana, în calitate de câștigătoare a Premiului Herder, oferă bursa redacției Echinox, iar aceasta îl nominalizează pe Hurezeanu. Pentru a putea primi pașaport, este nevoit să se angajeze ca avocat la Mediaș. Reușește să obțină pașaportul și, la 1 noiembrie 1982, pleacă la Viena.
 
Ajunge la München, unde se angajează ca redactor la Radio Europa Liberă, post pe care îl va ocupa din 1983 până în 1994. Totodată, devine consultant de specialitate pentru diverse posturi de radio și televiziune europene. În 1985 primește o bursă la Universitatea Charlottesville din Virginia, Statele Unite ale Americii, unde studiază științele politice. Întors în Germania, își continuă studiile la universități americane din Europa, până la masteratul pe care și-l susține la Boston, pe tema Relații Politice Internaționale și Strategice.
 
Radio Europa Liberă se mută în iunie 1995 la Praga. Hurezeanu continuă să colaboreze cu acest post de radio. Rămâne salariat al Deutsche Welle până în 2002, când se întoarce definitiv în România.
 
Timp de cinci sezoane, este realizatorul emisiunii „România mea” la postul de televiziune Antena 1, emisiune distinsă cu Premiul APTR 2003, secțiunea talk-show. În 2005 a început să realizeze, alături de Cristian Tudor Popescu, emisiunea „Cap și pajură” la Realitatea TV. Își continuă cariera în radio prin realizarea emisiunii „Interviurile Europa FM” la postul cu același nume.
 
În martie 2003 devine consilier personal al premierului din acea vreme, Adrian Năstase, pe probleme de analiză politică a unor fenomene externe, demisionând din această funcție după șase luni. În România publică și două volume de eseuri politice, „Între câine și lup” (1996) și „Cutia Neagră” (1997), pentru cel din urmă primind Premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor din România. În 1998 devine „cetățean de onoare” al Sibiului.

 
În 2006 a fost numit director al ziarului România Liberă și în 2009 a devenit președinte al trustului media Realitatea-Cațavencu. Pe 5 mai 2015 a fost numit ambasador al României în Germania.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii