Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Maica Tereza din Calcutta, un exemplu de dăruire pentru semeni...

ro

26 Aug, 2015 00:00 3158 Marime text
Maica Tereza de Calcutta, care, timp de peste 45 de ani, a îngrijit săracii, bolnavii şi orfanii, s-a născut pe 26 august 1910, la Skopje, oraș aflat la vremea aceea sub ocupație otomană.
 
Părinții săi, de origine albaneză, erau devotați bisericii catolice și implicați în toate acțiunile acesteia. Maica Tereza şi-a pierdut tatăl când avea opt ani, apropiindu-se de mama sa, care i-a insuflat spiritul carității. La vârsta de 12 ani, a simțit prima chemare către viața religioasă, iar șase ani mai târziu, când avea 18 ani, a plecat la călugărițele irlandeze de Loretho. Acolo a primit numele Sora Maria Tereza, după Sfânta Tereza din Lisieux. Un an mai târziu, s-a oprit în India, la Darjeeling, unde, în 1931, a depus primul jurământ de credință.
 
Timp de mai mulţi ani, a predat la Liceul „Sfânta Maria”, încercând să le insufle elevilor devoțiunea față de Iisus Hristos: „Dă-mi puterea să fiu lumina din viața lor, pentru ca, în cele din urmă, să-i pot conduce către Tine”, scria Maica Tereza într-o rugăciune.
 
În anul 1948, a renunţat la straiul monahal al ordinului Surorilor şi a îmbrăcat un sari alb, cu o panglică albastră pe margine. Solicită cetăţenia indiană şi începe munca de caritate. Un an mai târziu, a fondat Ordinul Misionarii Carităţii în Calcutta, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii.
 
Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de oameni au primit adăpost și au fost tratați în clinici specializate și sute de mii de copii abandonați au fost îngrijiți și dați spre adopție. Un exemplu de compasiune şi credinţă, Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979 şi a fost beatificată de Vatican în 2003, la şase ani de la moartea sa.
 
Sursa foto: parade.condenast.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii