Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe 31 octombrie, anual, este marcată Ziua Internaţională a Mării Negre

ro

31 Oct, 2016 00:00 3990 Marime text
Pe 31 octombrie, anual, este celebrată Ziua Internaţională a Mării Negre. Evenimentul este marcat printr-o serie de activități cultural-educative, expoziții de fotografii, concursuri, târguri, prin care se urmărește conștientizarea în vederea adoptării unui comportament responsabil față de mediul marin.
 
În urmă cu 24 de ani, după o perioadă lungă de negocieri, miniştrii mediului din România şi alte cinci ţări - Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina - au semnat o Convenţie pentru protejarea Mării Negre împotriva poluării, mai exact „Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre”, cee conţine strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea zonei.
 
Marea Neagră, aproape în totalitate separată de restul oceanelor lumii, atinge adâncimi de până la 2.212 de metri şi are un bazin hidrografic de 420.000 de km 2, suprafaţă ce corespunde unei treimi din zona continentală a Europei. Marea Neagră este o importantă cale navigabilă, legând regiunile riverane cu Marea Mediterană, și prin aceasta cu oceanul planetar. Spre sud-vest comunică prin Strâmtoarea Bosfor cu Marea Marmara și cu Marea Egee din Mediterana prin Dardanele, iar mai departe cu Oceanul Pacific prin Gibraltar. Înspre nord-est, Marea Neagră comunică cu Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci.
 
În ultimele decenii, reziduurile transportate de râuri din mai multe ţări şi pescuitul excesiv au afectat situaţia ecologică a Mării Negre. Drept consecinţe, pot fi afectate, printre altele, biodiversitatea şi productivitatea Mării Negre.
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii