„Românii au un fel de a fi nefericit, cuplat cu bucuria.” Andrei Pleșu împlinește astăzi 67 de ani
„Românii au un fel de a fi nefericit, cuplat cu bucuria.” Andrei Pleșu împlinește astăzi 67 de ani
23 Aug, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3182
Marime text
Andrei Gabriel Pleșu s-a născut pe 23 august 1948, la București. Este scriitor și eseist, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române. A fost ministrul Culturii în perioada 28 decembrie 1989 - 16 octombrie 1991 în Guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile în perioada 29 decembrie 1997 - 22 decembrie 1999. În tinerețe, la vârsta de 20 de ani, a intrat în Partidul Comunist Român, pentru ca în ultimii ani ai regimului comunist să fie unul dintre intelectualii opozanți, neremarcându-se totuși prin gesturi deschise de disidență.
Absolvent al Liceului „Spiru Haret” și al Facultății de Arte Plastice (la secția de Istoria și teoria artei), ca șef de promoție, a participat la Școala de la Păltiniș alături de Gabriel Liiceanu, unul dintre cei mai importanți discipoli ai filosofului Constantin Noica. A ajuns persona non grata în urma scandalului „Meditației Transcedentale”, pierzându-și locul de muncă și fiind nevoit să petreacă o perioadă „în exil” la Tescani. Deși i-a fost permis să părăsească țara încă dinainte de 1989, întâlnind figuri de primă mână ale exilului, precum cuplul Virgil Ierunca - Monica Lovinescu, a ales să nu rămână în străinătate.
Doctor Honoris Causa al Universității „Albert Ludwig” din Freiburg (2000) și al Universității „Humboldt” din Berlin (2001), Andrei Pleșu este și Commandeur des Ordre des Arts et des Lettres, Grand Officier de la Légion d'honneur, dar și un autor de succes. De asemenea, în 2015 a primit titlul și de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța.
Pleșu a fost și puternic contestat în ultimii ani, fiind asimilat alături de Gabriel Liiceanu și de Horia Roman Patapievici unui grup de interese care ar acapara viața intelectuală și culturală a României. Andrei Pleșu a fost, de asemenea, aspru criticat ca susținător al președintelui Traian Băsescu, deși își depusese încă din 2005 demisia din funcția de consilier prezidențial.
A fondat revista culturală Dilema (mai târziu redenumită Dilema Veche), în care publică un editorial săptămânal. Pleșu a realizat împreună cu Gabriel Liiceanu câteva emisiuni de televiziune, printre care 50 de minute cu Pleșu și Liiceanu (2011).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii