Ştiaţi că...? Sabin Bălaşa, pictorul albastrului infinit...
Ştiaţi că...?: Sabin Bălaşa, pictorul albastrului infinit...
17 Jun, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3136
Marime text
Pictorul român Sabin Bălaşa s-a născut pe 17 iunie 1932. Tatăl său a fost preot, iar mama, învăţătoare. A urmat şcoală primară la Dobriceni şi cursurile secundare la Liceul "Fraţii Buzeşti" din Craiova, pe care le-a finalizat în 1951. A absolvit, în 1956, Institutul de Arte Plastice şi apoi cursul de vară al Academiei de Pictură din Perugia.
Sabin Bălaşa a participat cu lucrări la expoziţii din ţară şi străinătate. Creaţiile lui au fost dorite de colecţionari importanţi, atât din România, cât şi din Europa şi SUA. Din acest motiv, operele lui Sabin Bălaşa se vindeau la preţuri foarte mari, în comparaţie cu cele ale clasicilor români. Printre cele mai faimoase tablouri ale sale se numără "Tinereţe", "Solemnitate", "Orgoliul", "Exodus", "Luceafărul", "Nuntă cosmică", "Icarus". Mediul şi fundalul picturilor sunt, de multe ori, dominate de culoarea albastru, care avea o semnificaţie importantă pentru artist.
Pictorul a primit numeroase distincţii, precum Medalia de Aur a Concursului European de Pictură de la Pescara, Italia (1965), Grand Premio delle Nazioni, Salsomaggiore, Italia (1983), titlul Cavaler al Artelor al Academiei Bedriacense, Calvarone, Italia (1985).
Pe lângă pictor, a fost regizor de filme şi scriitor. În decursul vieţii, a scris trei romane, şi anume "Deşertul albastru", "Exodul spre Lumină" şi "Democraţie în oglinzi". Sabin Bălaşa a fost autorul şi regizorul a 12 filme de pictură animată, precum "Picătura", "Pasărea Phoenix", "Întoarcere în viitor", "Odă".
Pictorul s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani şi a fost înmormântat la Iaşi.
Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii