Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitorul Panait Istrati, ignorat de critica literară în timpul vieţii...

ro

10 Aug, 2015 11:39 2713 Marime text
Scriitorul român de limbă română și franceză Panait Istrati s-a născut la data de 10 august 1884, la Brăila.
 
Şi-a câștigat existența ca ucenic al unui cârciumar, al unui brutar și al unui vânzător ambulant, potrivit Wikipedia. O vreme a fost și cărbunar la bordul navelor Serviciului Maritim Român. În acest timp a citit cu aviditate tot ce i-a căzut în mână. Hoinărelile l-au purtat prin diferite orașe: București, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris și Lausanne.
 
Primele încercări literare datează din anul 1906. Între anii 1910-1912, publică în revista România muncitoare primele povestiri, printre acestea numărându-se „Mântuitorul”, „Calul lui Bălan” şi „Familia noastră”. De asemenea, a colaborat şi cu alte ziare, Viața socială, Dimineața, Adevărul.
 
Trăind în sărăcie când era la Nisa, bolnav şi singur, Panait Istrati a încercat să se sinucidă în 1921, dar a fost salvat şi încurajat să urmeze cariera de scriitor. Dintre romanele publicate de el, amintim „Ciulinii Bărăganului”, „Povestile lui Adrian Zograffi”. În 1930, se reîntoarce definitiv în România.

Ignorat de critica literară în timpul vieţii, Panait Istrati a devenit, ulterior, un scriitor popula al epocii sale şi al celei imediat următoare. După moartea scriitorului, opera sa a fost editată în mai multe ţări, precum Portugalia, Italia şi Iugoslavia. 
 
Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii