Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:44 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 93 de ani de la moartea fizicianului american Alexander Graham Bell

ro

02 Aug, 2015 00:00 1923 Marime text
Fizicianul american Alexander Graham Bell s-a stins din viaţă la data de 2 august 1922. Pe când dicta ultimele sale cuvinte, i sa spus „Nu te grăbi”, la care el a răspuns: „Trebuie să mă grăbesc”.
 
Alexander Graham Bell este cunoscut întâi de toate ca fiind inventatorul telefonului, însă a fost interesat de mai multe domenii ale tehnologiei. A învăţat un an la o şcoală privată, doi ani la Liceul Regal din Edinburgh (unde a absolvit la 14 ani) şi a luat parte la câteva cursuri la Universitatea din Edinburgh şi la University College din Londra. Părăsește Anglia, în 1870, împreună cu tatăl său, după ce doi frați ai lui mor de tuberculoză.
 
În 1872, deschide o şcoală în Boston pentru instruirea profesorilor care predau persoanelor fără auz, iar un an mai tâarziu, a devenit profesor de fiziologie vocală la Universitatea din Boston. Pe lângă ataşamentul său de o viaţă pentru cauza persoanelor fără auz, nu sa limitat la un singur proiect.
 
Pe 10 martie 1876, Bell a realizat prima convorbire telefonică, în Boston. Acolo, inventatorul a purtat o convorbire cu asistentul său, electricianul Thomas A. Watson, care se afla într-o încăpere alăturată. În momentul în care legătura telefonică a fost stabilită, Bell a rostit primele fraze comunicate într-o convorbire telefonică: „Mister Watson, come here! I want you!”, în traducere „Domnule Watson, vino aici! Am nevoie de tine!”. Totuşi, potrivit unor zvonuri, se presupune că inventatorul italian Antonio Meucci a fost cel care a construit primul telefon, încă din 1849. 
 
Cele 18 brevete acordate doar în numele său şi cele 12 împărţite cu colaboratorii săi dovedesc talentul său fără limite. Printre acestea, se numără 14 brevete pentru telefon şi telegraf, patru pentru fotofon, unul pentru fonograf, cinci pentru vehicule aeriene, patru pentru hidroavioane.
 
Sursa foto: www.cbc.ca
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii