Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:10 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... Astăzi se împlinesc 82 de ani de la moartea Reginei Maria a României

ro

17 Jul, 2020 23:59 1732 Marime text
  • Recent, Tribunalul Constanța a constatat nulitatea contractului prin care Vila Reginei, din Mamaia, a fost vândută unei societăți private
82 de ani se împlinesc în această zi de la moarea Reginei Maria a României, unul dintre cei mai iubiți membri ai regalității române.
Născută pe 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, Regina a închis ochii pentru ultima oară la data de 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor, în Sinaia.
Maria a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a Principelui de Coroană devenit ulterior Regele Ferdinand I al României.
A fost mama Regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, potrivit wikipedia.org.
Conform sursei citate, pe timpul războiului și-a acompaniat soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților“.
În perioada Conferința de Pace de la Paris (1919), dar și după încoronarea, alături de Regele Ferdinand, ca suverani ai României Mari (Alba Iulia, 15 octombrie 1922) a participat la o campanie diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit, având întrevederi oficiale sau informale cu suveranul englez, cu președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, prim-ministrul Franței, Georges Clemenceau sau cu reprezentanții de marcă ai mass-mediei europene.
După moartea Regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), acesta a reușit îndepărtarea Reginei Maria din viața politică, obligând-o practic să trăiască într-un soi de exil intern la reședințele sale de la Balcic și Bran. Pentru Regina Maria a fost construită Vila Regală din Mamaia, vândută la începutul anilor 2000 unei societăți private.
Recent, Tribunalul Constanța a anulat, în primă instanță, contractul de vânzare.
Pentru a reveni la viața Reginei Maria, în ultimii doi ani ai săi pe acest pământ, bolnavă fiind, s-a tratat la diferite sanatorii din Europa, revenind în țară în vara lui 1938. Ulterior, aceasta a murit la reședința sa de la Pelișor.
A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima Reginei a fost mutată la Bran.
Regina Maria a fost o iubitoare și o colecționară de artă, susținând o serie de personalități artistice și literare cu burse și bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii