Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Bonaparte a murit într-o zi de 5 mai

ro

05 May, 2016 13:28 1964 Marime text
„Mor prematur, asasinat de oligarhia engleză şi de asasinul ei plătit", acestea sunt cuvintele lui Napoelon Bonaparte, scrise la sfârşitul testamentului său, cu trei săptămâni înainte de moartea sa, care a avut loc la data de 5 mai 1821.  
 
Doctorii care au realizat autopsia lui Bonaparte nu s-au putut pune de acord în privinţa rezultatului. Din acest motiv, au oferit patru rapoarte. Concluzia lui Francesco Antommarchi, conform căreia moartea a fost cauzată de un ulcer canceros al ficatului, este cea general acceptată. Mulţi istorici au pus la îndoială versiunea oficială a morţii împăratului, dar nimeni nu a putut oferi suficiente dovezi pentru a formula o acuzaţie.
 
În anul 1840, rămășițele sale pământești au fost aduse cu o fregată în Franța și apoi depuse, la 15 iulie 1840, într-un cadru solemn, în Catedrala Domul Invalizilor din Paris.
 
În timpul Marii Revoluții Franceze, Bonaparte s-a remarcat în timpul asediului Toulonului, ocupat de englezi. După recucerirea acestui oraș a fost avansat la gradul de general de brigadă. Campania din Italia, în timpul căreia a repurtat victoriile de la Montenotte, Lodi, Arcole, Rivoli, i-a pus în evidență marile sale calități de comandant militar.
 
În 1802, a fost numit consul pe viață, iar în mai 1804 a fost proclamat împărat al francezilor, sub numele de Napoleon I. Sub conducerea lui, Franţa a dus un şir lung de războaie cu Anglia şi cu monarhiile absolutiste, cauzate, printre altele, de rivalitatea dintre burghezia franceză şi cea engleză.
 
Ziua de 18 iunie a reprezentat un moment de răscruce în istoria Franţei: Napoleon Bonaparte a fost învins la Waterloo, în Belgia, de către armatele anglo-prusace. Imediat după bătălie, s-a întors la Paris, unde a realizat că nu mai avea susţinerea Forului legislativ, astfel, înfrângerea de la Waterloo a simbolizat sfârşitul Imperiului napoleonian, dar şi sfârşitul a 23 de ani de războaie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii