Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:17 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cea mai cunoscută interpretă a cântecului popular românesc a fost condusă pe ultimul drum de mii de oameni (video)

ro

22 Jun, 2016 00:00 3680 Marime text


De-a lungul carierei sale, Mariei Tănase i s-au atribuit calificative precum "Regina cântecului românesc", "Privighetoarea", "Ciocârlia", "Măria cântecelor" sau "Pasăre măiastră". Astăzi, a mai trecut un an de la moartea sa.  
 
Maria Tănase, cea mai cunoscută interpretă de muzică populară din România, a murit pe 22 iunie 1963, la Bucureşti. A fost condusă pe ultimul drum de mii de oameni. Artista şi-a dorit ca cortegiul funerar să nu fie motiv de "mascaradă şi panoramă". De asemenea, a vrut, ca după moartea ei, să se construiască o fântână "pe un drum secetos, dornic de apă", pentru ca drumeţii să îşi potolească setea.
 
Maria Tănase, al treilea copil al Anei şi al lui Ion Tănase, s-a născut la Bucureşti. La vârsta de 17 ani, după ce s-a angajat la un restaurant din oraşul natal, participă şi câştigă o audiţie, organizată la Teatrul Cărăbuş. Debutează, în anul 1934, cu melodia "Mansarda", sub pseudonimul Mary Atanasiu.
 
Doi ani mai târziu, după lansarea cântecelor "Cine iubeşte şi lasă" şi "M-am jurat de mii de ori", pleacă în turneu, în ţări precum Bulgaria, Iugoslavia, Franţa, unde a cântat pentru politicieni şi chiar preşedinţi. În 1955, a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar doi ani mai târziu, a primit titlul suprem de Artist emerit.
 
Se spune despre Maria Tănase că dăruia cela mai luxoase şi scumpe rochii pe care le avea tinerelor mai sărace. În ceea ce priveşte viaţa personală, marea ei dragoste a fost sculptorul român Constantin Brâncuşi, pe care l-a întâlnit la Paris, când ea avea 25 de ani, iar el 62. Ulterior, s-a căsătorit cu Clery Sachelarie, un moşier şi magistrat, cu care a rămas până la finalul vieţii.
 
Din repertoriul alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile țării, amintim: "Am ibovnic la Mizil", "Am iubit și-am să iubesc", "Aseară ți-am luat basma", "Bade, din dragostea noastră", "Bun îi vinul ghiurghiuliu", "Lume, lume".



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii