Știați că…. Data de 22 mai marchează Ziua internaţională a diversităţii biologice
Știați că…. Data de 22 mai marchează Ziua internaţională a diversităţii biologice
22 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1617
Marime text
- Data de 22 mai marchează Ziua internaţională a diversităţii biologice
- Biodiversitatea este mâncarea pe care o consumăm, apa pe care o bem, precum şi aerul pe care îl respirăm. Mai mult decât atât, biodiversitatea face parte din noi, aşa cum şi noi, oamenii, suntem parte a naturii, arată, la rândul său, într-un mesaj, Cristiana Paşca Palmer, secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică.
Marcarea Zilei internaţionale a diversităţii biologice la data de 22 mai, în fiecare an, a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201, din 20 decembrie 2000, a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, scrie agerpres.ro.
Ziua internaţională a diversităţii biologice are menirea de a creşte gradul de înţelegere şi conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.
De la specii individuale la ecosisteme întregi, diversitatea biologică este vitală pentru sănătatea omului şi bunăstare. Calitatea apei pe care o bem, alimentele pe care le consumăm şi aerul pe care îl respirăm - toate depind de menţinerea lumii naturale într-o stare bună de sănătate, arată secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, în mesajul său din 2019 cu prilejul Zilei internaţionale a diversităţii biologice, potrivit https://www.cbd.int. Avem nevoie de ecosisteme sănătoase pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă şi pentru a aborda schimbările climatice, mai spune António Guterres, care mai arată, între altele, în mesajul său că anul acesta Ziua internaţională a diversităţii biologice subliniază impactul neglijării mediului asupra securităţii alimentare şi a sănătăţii publice.
Biodiversitatea este mâncarea pe care o consumăm, apa pe care o bem, precum şi aerul pe care îl respirăm. Mai mult decât atât, biodiversitatea face parte din noi, aşa cum şi noi, oamenii, suntem parte a naturii, arată, la rândul său, într-un mesaj, Cristiana Paşca Palmer, secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică.
Ziua internaţională a diversităţii biologice a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.
Iniţial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenţia privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârşitul anului, o perioadă marcată de vacanţe în multe ţări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.
În cadrul celei de-a 65-a sesiuni, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat perioada 2011-2020 ca fiind ''Deceniul Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Biodiversitatea, cu scopul de a contribui la punerea în aplicare a Planului strategic privind Biodiversitatea pentru perioada 2011-2020'' (Rezoluţia 65/161), conform www.facebook.com/UNBiodiversity.
România a semnat Convenţia privind Diversitatea Biologică la 5 iunie 1992 şi a ratificat-o la 13 iulie 1994. Părţile semnatare ale Convenţiei, conştiente de valoarea ecologică, socială, economică, ştiinţifică şi culturală a diversităţii biologice, de importanţa pentru evoluţia şi conservarea sistemelor de susţinere a biosferei, au recunoscut că numeroase comunităţi locale depind de resursele biologice pe care se bazează modurile de viaţă tradiţionale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii