Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că…. Data de 28 aprilie marchează Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă

ro

28 Apr, 2020 00:00 1621 Marime text

Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă se marchează la 28 aprilie şi este un prilej pentru a iniţia campanii de promovare a siguranţei, sănătăţii şi muncii decente. S-a stabilit marcarea acestei zile la 28 aprilie şi din 2003 este monitorizată de Organizaţia Internaţională a Muncii, scrie agerpres.ro.

Ziua de 28 aprilie este asociată de o perioadă de timp semnificativă şi cu mişcarea de comemorare a victimelor accidentelor de muncă sau a persoanelor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă. Accidentele şi bolile la locul de muncă pot fi evitate prin prevenţie, iar acest deziderat trebuie să devină obligatoriu în toate statele de pe mapamond.

O cultură naţională axată pe siguranţă şi sănătate a muncii trebuie să fie adoptată la toate nivelurile, iar guvernele, angajatorii şi angajaţii trebuie să participe activ în asigurarea acestui mediu favorabil la locul de muncă, printr-un sistem de reguli, drepturi şi sarcini bine stabilite, în care prioritatea cea mai mare este acordată principiilor de prevenire.

În România, siguranţa la locul de muncă este reglementată de Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, iar controalele de specialitate din acest domeniu sunt efectuate de Inspecţia Muncii.
 
 Potrivit normelor stabilite de această instituţie, angajatorul trebuie să implementeze măsurile pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, pe baza unor principii generale de prevenire: evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, adaptarea la progresul tehnic, dezvoltarea unei politici de prevenire care să includă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă, conform site-ului www.inspectiamuncii.ro.
 
Responsabilitatea pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor revine angajatorilor, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană. Între factorii care pot influenţa sănătatea fizică a lucrătorului se numără mediul de muncă (zgomot, vibraţii), mijloacele de producţie (curent electric, maşini, agenţi chimici), sarcina de muncă (efort fizic, poziţii de lucru vicioase, munca în schimburi, munca în condiţii de izolare), precizează site-ul www.inspectiamuncii.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii