Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:15 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că….Este Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator

ro

24 Apr, 2020 00:00 1614 Marime text
 
În fiecare an la 24 aprilie este marcată Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator, iar săptămâna ce include această zi este cunoscută ca ''Săptămâna mondială pentru animalele de laborator'', scrie agerpres.ro.
 
Se face cunoscută cu acest prilej suferinţa milioanelor de animale din întreaga lume care sunt chinuite şi îşi pierd viaţa în cursul experimentelor de laborator.

Ziua mondială pentru protecţia animalelor de laborator a fost stabilită în 1979 de către Societatea Naţională Anti-Vivisecţie din Marea Britanie (National Anti-Vivisection Society - NAVS), 24 aprilie reprezentând data naşterii fostului preşedinte al NAVS Lord Dowding, înfocat apărător al drepturilor animalelor şi militant împotriva vivisecţiei.

Înfiinţată în 1929, Societatea Naţională Anti-Vivisecţie militează împotriva vivisecţiei (disecţie făcută pe un animal viu în vederea studierii unui fenomen fiziologic) şi promovează alte soluţii în vederea înlocuirii experimentelor pline de cruzime şi costisitoare cu metode de cercetare moderne şi inovatoare.

Animalele de laborator sunt ţinute adesea în condiţii improprii iar experimentele se fac în lipsa anestezierii. Ele suferă arsuri, orbesc, sunt otrăvite, mutilate, înfometate pentru ca produse pe care oamenii le folosesc zilnic să poată fi etichetate ca prezentând "condiţii de siguranţă".
 
Astfel de produse testate pe animale sunt unii aditivi pe care îi folosim în mâncare, unele cosmetice şi articole de toaletă folosite pentru îngrijirea corpului, produse de spălat şi curăţat folosite în casă, diverse alte produse folosite pentru maşină, grădină, precum şi medicamente de uz uman.

Folosirea animalelor în scop experimental în laboratoare s-a extins în secolul XX, în domeniile farmacologiei, fiziologiei, psihologiei, al testării produselor cosmetice, al testării unor produse medicamentoase. Majoritatea testelor de toxicitate pe animale sunt efectuate folosind şoareci, şobolani şi iepuri.
 

Spre exemplu, în testele Draize efectuate pe iepuri se măsoară gradul de iritare la nivelul ochilor cauzat de diferite produse cosmetice, iar în testele LD50 se stabileşte doza letală pentru 50% dintre animalele din grupul de test. De asemenea, maimuţele sunt folosite într-o serie de experimente, fie psihologice, fie militare, în cursul acestora din urmă animalele fiind supuse iradierii. Animalele sunt folosite adesea şi în centrele universitare, mai ales la facultăţile de medicină veterinară.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii