Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:27 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Exploratorul Vasco da Gama...

ro

24 Dec, 2014 00:00 10936 Marime text
Vasco da Gama, unul dintre cei mai de succes exploratori în epoca descoperirilor geografice şi comandant al primei nave care a navigat direct din Europa până în India, s-a stins din viaţă la data de 24 decembrie 1524, în timpul celei de-a treia expediţii în India, în urma unei epidemii de malarie. Trupul său a fost repatriat şi, în prezent, se află la Mănăstirea Sfânta Maria din Belem, Lisabona.
 
Datele biografice cu privire la Vasco da Gama sunt puţine. Se cunoaşte că s-a născut în Portugalia şi că are origini nobile, tatăl său aparţinând "Ordinului Cavalerilor de Santiago".

În iulie 1947, cu patru vase şi un echipaj de o sută şaptezeci de oameni, Vasco da Gama a pornit în prima sa expediţie, la bordul corăbiei Nau S. Gabriel. Navigatorii erau cei mai experimentaţi oameni din Portugalia. 
 
În loc să urmărească linia de coastă a Africii, Vasco da Gama a navigat mult timp aproape numai spre sud, apoi s-a întors spre est, pentru a ajunge la Capul Bunei Speranţe, optând astfel pentru o rută mai periculoasă. Pe acest traseu, vasele lui da Gama nu au atins uscatul timp de nouăzeci şi trei de zile. În final, numai două corăbii s-au întors acasă şi doar cincizeci şi cinci din oamenii săi au supravieţuit călătoriei. Cu toate acestea, expediţia a fost considerată un succes.
 
Vasco da Gama a primit misiunea de a conduce şi o a doua expediţie către India, pentru a impune interesele ţării sale. După ce a incendiat o corabie cu pelerini musulmani care se întorceau de la Mecca şi a scufundat o întreagă flotă, da Gama şi-a creat o reputaţie de temut. Priceperea sa a dus la deschiderea unei rute maritime directe între Europa, India şi Orientul Îndepărtat, de care au beneficiat multe ţări.
 
Sursa foto: www.biography.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii