Ştiaţi că...? Henri Cartier-Bresson, primul fotograf căruia i s-a permis să fotografieze în țările comuniste... (video)
Ştiaţi că...?: Henri Cartier-Bresson, primul fotograf căruia i s-a permis să fotografieze în țările comuniste...
03 Aug, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3151
Marime text
Părintele fotojurnalismului modern, Henri Cartier-Bresson, s-a stins din viaţă la vârsta de 95 de ani, pe 3 august 2004.
Bresson s-a născut în Franţa, fiind cel mai mare dintre cei cinci fraţi ai săi. După încercarea nereuşită de a studia muzica, a învăţat să picteze în ulei de la unchiul său, Louis, un pictor talentat, care şi-a pierdut viaţa în Primul Război Mondial.
Capa, unul dintre mentorii lui Cartier-Bresson, l-a sfătuit să se axeze pe fotojurnalism. Prima fotografie jurnalistică a lui Cartier-Bresson a fost publicată în anul 1937, cu ocazia încoronării regelui George VI al Marii Britanii. În iunie 1940, este luat prizonier de nemţi şi trimis într-un lagăr de muncă. După 35 de luni, reuşeşte să evadeze după două încercări nereuşite.
Cartier-Bresson a dobândit recunoaşterea internaţională în perioada 1948-1949, când a documentat fotografic funeraliile lui Mahatma Gandhi, ultimele luni ale Războiului Civil din China, primele luni ale regimului maoist, eliberarea Indiilor Olandeze şi formarea Indoneziei, în 1952.
Retragerea sa a avut loc la începutul anilor '70, alegând să revină la vechea lui pasiune, pictura.
Vizita în România
Bresson a fost primul fotograf dintr-o țară capitalistă căruia i s-a permis să fotografieze în țările regimului comunist. În anul 1975, el a întreprins o călătorie în România, dorind să surprindă imagini din ţara noastră. A vizitat Bucureştiul, apoi Craiova, iar o săptămână a dedicat-o zonei Maramureşului. A fost impresionat de locuri şi de oameni, imaginile realizate fiind pe măsura talentului său. Cea mai cunoscută dintre acestea este fotografia a doi tineri îndrăgostiţi, aflaţi într-un tren CFR, care a devenit celebră în toată lumea.
Sursa foto: marciavillalba.com
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii