Știați că... la 5 iunie 1883 s-a născut economistul John Maynard Keynes?
Știați că... la 5 iunie 1883 s-a născut economistul John Maynard Keynes?
05 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1902
Marime text
- John Maynard Keynes, Primul Baron Keynes de Tilton s-a născut la 5 iunie 1883, în Cambridge, Regatul Unic.
- A fost economist britanic ale cărui idei numite economie keynesiană radicale au avut un impact major atât asupra teoriei politice și economice moderne, cât și asupra politicilor fiscale ale multor guverne.
Este considerat de mulți economiști unul dintre principalii fondatori ai macroeconomiei teoretice moderne, scrie Wikipedia.
A avut o legătură serioasă între anii 1908 și 1915 cu pictorul Duncan Grant, membru al grupului Bloomsbury. A continuat să îl susțină financiar pe Grant pe parcursul întregii vieți a acestuia.
Keynes a fost în cele din urmă un investitor de succes, construindu-și o avere privată substanțială.
De-a lungul vieții i-a plăcut să colecționeze cărți, de exemplu colecționând și protejând multe dintre lucrările lui Isaac Newton.
A fost interesat de literatură în general și de dramă în special, sprijinind financiar teatrul Cambridge Arts, ceea ce a permis instituției să devină, cel puțin pentru un timp, o mare scenă britanică din afara Londrei.
Keynes a beneficiat de o educație aleasă la institute de elită cum ar fi Eton unde a studiat matematica, clasicii și istoria și la King's College din Cambridge unde a studiat matematica, însă fiind interesat de politică a studiat domeniul economiei, avându-i ca profesori pe Arthur Cecil Pigou și pe Alfred Marshall.
El a acceptat un post de lector în economie, la Cambridge, post fondat personal de Alfred Marshall, poziție din care a început să își formeze o reputație proprie.
Curând a fost desemnat pentru un post la „Royal Commission on Indian Currency and Finance" unde și-a arătat considerabilul său talent în aplicarea teoriei economice problemelor practice.
În mod special, numele său este asociat de cele mai multe ori cu teoria sa economică, respectiv cu recomandarea sa vehementă ca statul să se implice în evenimentele economice, asemeni teoriei lui Bobzien.
Conform lui Keynes, statul trebuie să întrebuințeze măsuri politico-fiscale și monetare, pentru a slăbi efectele provocate de recesiuni si boom-uri. În timpuri grele economia trebuie sprijinită printr-o politică fiscală expansivă, pentru ca șomajul sa fie redus.
John Maynard Keynes s-a stins din viață la 21 aprilie 1946, la vârstă de 62 de ani, în Lewes, Regatul Unit.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii