Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? "Părintele literaturii americane", autorul unor poveşti nemuritoare, s-a născut pe 30 noiembrie

ro

30 Nov, 2015 00:00 1987 Marime text
"Părintele literaturii americane", aşa cum l-a numit Wiliam Fraulkner pe Mark Twain, s-a născut la data de 30 noiembrie 1835, în Missouri, într-o familie numeroasă.
 
Samuel Langhorne Clemens, pe numele lui adevărat, după ce şi-a pierdut tatăl când avea 12 ani, a fost trimis la un tipograf, în ucenicie. Ulterior, a plecat de acasă şi a lucrat, timp de patru ani, ca pilot. De abia după o carieră în jurnalism, s-a remarcat ca scriitor de călătorie, umorist şi lector.
 
De-a lungul anilor, Mark Twain a scris "Prinţ şi cerşetor", "Un yankeu la curtea regelui Arthur", "Aventurile lui Huckleberry Finn", "Aventurile lui Tom Sawyer". Deşi la momentul publicării, "Aventurile lui Tom Sawyer" nu a avut foarte mare succes, reuşind cu greu să se vândă, în prezent, se numără printre cele mai citite cărţi din lume. Romanul a fost ecranizat de peste 20 de ori.   

Considerată o carte pentru copii, dar citită cu plăcere şi de adulţi, "Aventurile lui Huckleberry Finn" este o poveste savuroasă, construită în jurul a trei băieţi, care vor descoperi ce înseamnă libertatea, curajul şi prietenia. Mark Twain a scris, de asemenea, numeroase eseuri, discursuri şi alte lucrări scurte.
 
Viaţa scriitorului a fost marcată de numeroase încercări: moartea fiului său de numai un an şi şapte luni, decesul soţiei sale, Olivia, trecerea în nefiinţă a două dintre cele trei fiice ale sale.
Mark Twain a fost prieten cu persoane importante, printre care se numără autorul şi criticul literar William Dean Howells, politicianul şi autorul Booker T. Washington, inventatorul Nikola Tesla.

Pe 21 aprilie 1910, s-a stins din viaţă, în casa lui din apropiere de Connecticut. 
 
Sursa foto: huffingtonpost.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii