Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:38 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Petre Ţuţea, preocupat mereu de filosofie și de educația personală...

ro

06 Oct, 2015 00:00 3224 Marime text


Petre Ţuţea, supranumit un „Socrate român”, datorită preocupărilor sale filosofice, se naşte la 6 octombrie 1902, în satul Botenii de Muşcel, judeţul Argeş. A urmat Liceul „Neagoe Basarab” din Câmpulung şi cursurile Facultăţii de Drept la Universitatea din Cluj. De asemenea, a studiat formele de guvernământ la Universitatea Humboldt din Berlin. A colaborat cu diverse publicaţii, mai ales cu ziarul de factură intelectuală „Cuvântul”, condus de Nae Ionescu, unde a publicat articole de substanţă. După venirea comuniştilor la putere, Petre Ţuţea a fost arestat şi condamnat la cinci ani de închisoare, apoi la 18 ani de muncă silnică, executaţi în diverse penitenciare: la Bucureşti, Jilava, Ocnele Mari, Aiud. Deoarece avea interdicţie să-şi semneze articolele cu numele său, a publicat sporadic sub pseudonimul Petre Boteanu. Din cauza persecuţiilor, nu a apucat să-şi vadă numele pe coperta unei cărţi în timpul vieţii. După anul 1989, starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. Din cauza tremuratului mâinilor, nu mai putea să scrie şi, din acest motiv, dicta. Ţuţea moare la data de 3 decembrie 1991, dimineaţa. Avea 89 de ani.

Citate de Petre Ţuţea

  • „O personalitate este aceea care se dăruieşte, nu se justifică.”

  • „Fără Dumnezeu, omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri.”

  • „Circulă o zicală că banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu îl concep ca pe o scară dublă. Dacă-l posezi, indiferent în ce cantităţi, şi te mişti în sus binefăcător pe scară, nu mai e ochiul dracului. Iar dacă cobori, atunci te duci cu el în infern, prin vicii, prin lăcomie şi prin toate imperfecţiile legate de orgoliu şi de pofta de stăpân.”

  • „Nu mă tem de moarte. Mă tem de însingurare. Eu, care am fost prezent la toate tragediile şi victoriile acestei ţări, mă simt ca un par în mijlocul furtunii. Singura nădejde este că, om cum sunt, Dumnezeu mă iubeşte şi aşa…”


Sursa foto: www.debanat.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii