Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Rasputin, una dintre cele mai controversate personalităţi din istorie...

ro

30 Dec, 2014 08:42 3266 Marime text


La data de 30 decembrie 1916 (stil nou), Rasputin, un mistic rus, care a jucat un rol important în viaţa familiei ţarului Nicolae al II-lea, s-a stins din viaţă.


Cu privire la moartea lui Rasputin circulă numeroase legende. Se spune că un grup de nobili, după ce au observat capacitatea lui de a o influenţa pe ţarina Alexandra a Rusiei, fapt care îl făcea primejdios, a hotărât să-l omoare. Rasputin a fost momit în palatul prinţului Felix Iusupov, conducătorul grupului de nobili. În cadrul unei cine, lui Rasputin i-au fost oferite mâncare şi băutură în care se aflau cantităţi mari de cianură. Deşi a fost otrăvit, cianura nu a reuşit să-l doboare pe Rasputin, care a încercat să fugă. A fost prins, bătut şi împuşcat, iar, în cele din urmă, aruncat în Neva.
O versiune diferită cu privire la moartea lui Rasputin îl prezintă pe asasin ca fiind un ofiţer englez, ataşat staţiei SIS din Petrograd. Se spune că ofiţerul ar fi distrus toate doveziile înainte de moartea sa, însă a lăsat un semn de întrebare asupra morţii lui Rasputin.

Despre Rasputin, supranumit „Călugărul nebun”

Data de naştere a lui Rasputin nu este cunoscută cu certitudine, cea mai des amintită fiind cea de 10 ianuarie 1869. Grigori Efimovici Rasputin, pe numele lui complet, s-a născut în familia unor țărani, în satul siberian Pokrovskoye. Atras de misticism, a plecat de acasă pentru a locui într-o mânăstire. Când era adolescent, a intrat în secta Khlysts, pe ai cărei promotori i-a întâlnit la mânăstire. Adepţii ei practicau autoflagelarea.
În 1903, Rasputin, potrivit Wikipedia, s-a proclamat: „stareţ posesor al unor puteri tămăduitoare egale cu ale preoţilor”. Doi ani mai târziu, în timp ce călătorea sub imaginea de vindecător, a ajuns la Sankt Petersburg, fiind prezentat cuplului regal Romanov (Nicolae al II-lea şi Alexandra), al cărui copil suferea de hemofilie. Rasputin a fost adus la curte pentru a-l vindeca pe băiat şi, în decursul unui an, ar fi apărut dovezi conform cărora ar fi reuşit să îi amelioreze starea, prin intermediul rugăciunilor. Drept răsplată, ţarina Alexandra l-a numit pe Rasputin „prietenul nostru”, fiind acceptat în cercul regal.
Deoarece avea un stil de viaţă controversat, Rasputin a devenit întruparea imoralităţii şi una dintre cele mai controversate personalităţi din istorie.

Sursa foto: www.bbc.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii